IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

46 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami
Paulinka
post 14 Nov 2007, 19:34
Post #381


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Ja trzymam normalnie w szafce w kuchni, czwarty raz bede robić, nie spleśniała mi jeszcze nigdy.

Imho krajanka jest zdecydowanie zbyt słodka, do masy nie dodaję wcale cukru, do ciasta daję 1/2 szklanki, lukier też ostatnio sobie darowałam i dopiero była taka jak powinna. Wcześniej też mi bardzo smakowała, ale wolę tą wersję mniej zasładzającą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 15 Nov 2007, 19:13
Post #382


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



A czy ja moglabym poprosic o podanie maki, cukru i masla w dkg albo w gramach? Mam wprawdzie kilka szklanek z Polski, ale sa one duze, 0,3 Litra. Czy o takie chodzi? Nie wiem takze, czy pol kostki masla to 100 gramow czy tez 125 gramow? dontknow.gif dontknow.gif dontknow.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 15 Nov 2007, 19:24
Post #383


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



szklanka to 250 ml, kostka to 250g
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 16 Nov 2007, 07:11
Post #384


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



CYTAT(Bea73 @ 15 Nov 2007, 19:24 ) *
szklanka to 250 ml, kostka to 250g


DZIEKUJE anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 16 Nov 2007, 12:25
Post #385


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



Boze a moja krajanka juz jest w piecu!
Tylko plaska jakas taka. Teraz dopiero przeczytalam jakie powinny byc rozmiary blaszki. Moja chyba jest za duza.

Dalam nie tylko powidlo sliwkowe ale takze sliwki pokrajane w cieniusienkie paseczki.

Mase marcepanowa robilam nastepujaco:

Masa marcepanowa z bloku ok. 350 Gramm (chcialam DUZO!)
Do tego dwa jajka
i 1/5 szklanki maki.
No i 2 lyzki mleka.

Nie dodawalam juz do niej cukru, gdyz marcepan jest dosyc slodki. Takze powidla sliwkowe sa bardzo slodkie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Moj maz pyta co chwila kiedy bedzie gotowa bo on chce te "boki" do kawy, nudzi i nudzi! icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Ten post został edytowany przez Margarete: 16 Nov 2007, 12:33
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 16 Nov 2007, 16:48
Post #386


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



Załączony plik  krajanka_z_marcepanem.jpg ( 156.62K ) Suma pobrań: 9
BAJADERKO DZIEKUJE!!!

Krajanka dlugo niestety nie mogla postac, bo caly czas ktos "wyrownywal brzegi".... icon_mrgreen.gif

Wiec zirytowana musialam ja pokroic i wlozyc do puszek.

To jest bardzo pyszne ciacho, dla mnie po prostu przeboj tych przedswiatecznych dni . Dziekuje bardzo za wspanialy przepis i pozdrawiam! cvety.gif
Załączone pliki
Załączony plik  Krajanka_marcepanowa_2.jpg ( 79.85K ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
basiak
post 26 Nov 2007, 19:59
Post #387





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 26
Dołączył: 11-April 06
Użytkownik nr: 1.638



bardzo proszę o odpowiedź czy blaszka 24x34 cm będzie dobra /chodzi mi czy ciasto nie będzie za niskie/.
Równiez przymierzam się do tego ciasta. Czytając wszystkie opinie i oglądając zdjęcia- nie pozostaje nic innego tylko się brać do roboty i piec.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 2 Dec 2007, 21:24
Post #388


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



właśnie upiekłam
nie wiem, dlaczego nigdy dotąd jej nie upiekłam

pachnie obłednie, odkroiłam kawałek i smakuje bosko! lecker.gif
na pewno będę piekła ponownie, jutro pędzę do lidla po mielone migdały i będzie powtórka

bajaderko, ten przepis jest fenomenalny anbetung.gif

rozwałkowałam jeden duży placek, na połowę dałam masę marcepanową (sama robiłam), na drugą powidła, zgiełam ciasto na pół i skleiłam 3 brzegi icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 2 Dec 2007, 21:35
Post #389


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.103
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



kurcze trochę mi żal jej nie piec,ale ja już mam tyle innego w planie ,ze chyba do Wielkanocy mi starczy
Chyba ,ze tak w ramach Adwentu ją upiec i pozwolić zjadać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 2 Dec 2007, 21:38
Post #390


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



CYTAT(Margot @ 2 Dec 2007, 21:35 ) *
Chyba ,ze tak w ramach Adwentu ją upiec i pozwolić zjadać?


dokładnie tak zrób icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 3 Dec 2007, 12:11
Post #391


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Przebrnęłam przez 20 stron... Uffff...
I ja w tym roku zamierzam ją upiec, ale planuję zrobić to w przyszłym tygodniu.
Już się nie mogę doczekać...

Siostro_Ducket - niezły pomysł z tym zginaniem ciasta... może i ja tak zrobię...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 3 Dec 2007, 12:46
Post #392


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Margot @ 2 Dec 2007, 21:35 ) *
kurcze trochę mi żal jej nie piec,ale ja już mam tyle innego w planie ,ze chyba do Wielkanocy mi starczy
Chyba ,ze tak w ramach Adwentu ją upiec i pozwolić zjadać?

Podziel na 24 kawałki i wydzielaj codziennie po jednym w ramach kalendarza adwentowego.... icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwona44
post 4 Dec 2007, 08:51
Post #393


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.226
Dołączył: 13-June 07
Skąd: wrocław
Użytkownik nr: 4.326



Już dostałam oczopląsów od tego czytania,w związku z tym mam pytanie jak myślicie czy tą masę migdałową można zrobić z tych płatków migdałowych co są w sprzedaży gruebel_2.gif icon_question.gif ,czy koniecznie muszą być całe migdały
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 4 Dec 2007, 11:35
Post #394


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Płatków bym Ci nie polecała, bo są moim zdaniem za suche. Lepiej wg mnie kupić całe migdały w łupinkach, zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku i zemleć. Można też kupić gotowe mielone migdały (np. w Lidlu), tylko trzeba sprawdzić, czy są dostatecznie drobno zmielone.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 4 Dec 2007, 11:56
Post #395


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



No i załamka... myślałam, że kupię płatki i pójdę na łatwiznę... no, ale smak najważniejszy...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 4 Dec 2007, 20:21
Post #396


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Jedyne ciasto, jakie robię od linijki.... icon_wink.gif
Wzorcowe 20 x33 cm icon_wink.gif

Załączony plik  krajanka_marcepanowa_bajaderki.jpg ( 23.03K ) Suma pobrań: 11


Załączony plik  krajanka_marcepanowa_bajaderki1.jpg ( 20.11K ) Suma pobrań: 1


W surowym cieście widac drobniutko pokrojone orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.
Wydaje mi się, że jeszcze lepiej mi się go dziś zagniatało, jak w tamtym roku. Niemal nie używałam mąki do podsypywania. Ciasto jest cudownie plastyczne i nie klei się do stolnicy.
W cieście i w masie tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Do masy marcepanowej dałam tylko jedno żółtko, a do lukru z koniakiem, dodatkowo kilka kropli wody.

Ciasto tak pachnie, że z trudem się powstrzymuję przed pokrojeniem i pożarciem..... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 5 Dec 2007, 09:53
Post #397


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



No piękne Joanno...
Dziś i ja będę tworzyć to cudeńko. Relacja wkrótce... mam nadzieję, że wyjdzie piękne i smaczne... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 5 Dec 2007, 10:21
Post #398


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



Joanno, Boze od linijki?

to nie bedzie zadnego WYROWNYWANIA BRZEGOW???????? icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwona44
post 5 Dec 2007, 10:45
Post #399


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.226
Dołączył: 13-June 07
Skąd: wrocław
Użytkownik nr: 4.326



CYTAT(Joanna @ 4 Dec 2007, 11:35 ) *
Płatków bym Ci nie polecała, bo są moim zdaniem za suche. Lepiej wg mnie kupić całe migdały w łupinkach, zalać wrzątkiem, po kilku minutach obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku i zemleć. Można też kupić gotowe mielone migdały (np. w Lidlu), tylko trzeba sprawdzić, czy są dostatecznie drobno zmielone.

Joanno dziękuję za odpowiedż,spróbuję się pobawić z obieraniem migdałów,ale na wszelki wypadek kupię mielone,gdyby mnie lenistwo ogarnęło icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 5 Dec 2007, 14:46
Post #400


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Margarete @ 5 Dec 2007, 10:21 ) *
Joanno, Boze od linijki?

to nie bedzie zadnego WYROWNYWANIA BRZEGOW???????? icon_mrgreen.gif

Wyrównywałam też od linijki! icon_mrgreen.gif zahnlos.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

46 Stron V  « < 18 19 20 21 22 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 00:37