IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Naleśniki wg Gordona Ramsaya, przepis podstawowy
Liska
post 12 Oct 2006, 09:25
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Bardzo lubię naleśniki.
Gdybym znalazła się na bezludnej wyspie z jedną tylko potrawą, wybrałabym naleśniki.
Te naleśniki zawsze się udają i są dokładnie takie, jak trzeba - miękkie, sprężyste i maślane.
Proporcje wg GR.



300 ml mleka
1-2 jajka
szczypta soli
30 g roztopionego masła
125 g mąki pszennej


Wszystko miksujemy na gładką masę. Smażymy na patelni z odrobiną oleju słonecznikowego.

Smacznego!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 12 Oct 2006, 21:31
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



w takim razie beda jutro na obiadek icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 14 Oct 2006, 17:17
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.880
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



dzieki Lisko
zrobie je jutro na sniadanie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 16 Oct 2006, 17:38
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Pyszność!!!
Smażyłam je dziś. Co ważne - z tego ciasta bardzo łatwo usmażyć cieniutkie naleśniorki.
Z porcji otrzymałam 8 naleśników o średnicy ok. 20 cm.
Zuzio pochłaniał je z wielkim mlaskiem fiesgrins.gif

My wciągnęliśmy (znaczy się póki co ja icon_smile.gif) przekładane szpinakiem z serem, coś w stylu Kamilowych. Mhm...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 22 Oct 2006, 04:07
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



hehe, nadrabiam wlasnie zaleglosci we wpisywaniu opinii ,wiec i tutaj dopisze icon_smile.gif Lisko, bardzo smaczne sa te nalesniki, napewno jeszcze nie raz zrobie- bardzo dziekuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Izolda
post 19 Dec 2007, 21:19
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.620
Dołączył: 28-February 06
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 1.443



Ja też już dawno winna jestem opinie tym naleśnikom, są przepyszne i innych już nie robię, co ważne mam gwarancję, że zawsze udadzą się takie jak trzeba tzn. cieniutkie i elastyczne, świetne są do krokietów, bo dzięki tej elastyczności można napakować do nich dużo farszu i nie pękają, jak to zdarzało mi się wcześniej, testowałam też wersję z mąką grahamkową, jak byłam na diecie i też są wyśmienite, wersja grahamkowa bardzo smakuje mi z twarożkiem waniliowym mniam.gif Dziękuję Lisko za pyszny przepis cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orelia
post 4 Jan 2008, 12:26
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.045
Dołączył: 25-June 07
Skąd: małopolska
Użytkownik nr: 4.445



A czy dodajecie do tych naleśników wodę mineralna gazowaną?!?! Jeśli tak to ile?! Dzięki za odpoweidż, mam zamiar zrobić dziś na kolacyjkę!
Pozdrawiam serdecznie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Izolda
post 4 Jan 2008, 12:34
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.620
Dołączył: 28-February 06
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 1.443



Orelio a czy w przepisie jest gdzieś napisane o wodzie mineralnej gazowanej? icon_wink.gif Ja trzymam się ściśle składników i są pyszne lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orelia
post 4 Jan 2008, 13:57
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.045
Dołączył: 25-June 07
Skąd: małopolska
Użytkownik nr: 4.445



No właśnie nie pisze a ja słyszałam że do każdych naleśników nalezy dodać wodę mineralną gazowaną i dlatego pytam ale zrobiłabym bez! Dzięki i w takim razie też ściśle według podanych składników! Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 4 Jan 2008, 14:00
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Też uważam, że te naleśniki są najlepsze ze wszystkich. Od kiedy znalazłam na nie przepis nie robię innych. Kiedyś robiłam z dodatkiem wody mineralnej, ale te są o wiele lepsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cipcipkurka
post 7 Jan 2008, 19:58
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 468
Dołączył: 26-May 06
Użytkownik nr: 1.793



Chciałam tylko powiedzieć, że z takimi naleśnikami to nawet ja mogę na bezludną wyspę.
Wyszło mi chyba siedem sztuk, bo pierwszy był za gruby. I nie dodawałam do smażenia oleju, były wystarczająco maślane, nic nie przywierało.
Komentarz Męża: no, to jest inna jakość naleśnika icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 16 Jan 2008, 00:59
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.429
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Rzeczywiście z tego ciasta można usmażyć cieniuśkie, dosłownie muślinowe naleśniki. Bardzo delikatne i smaczne - jednak strasznie tłuste zwinker.gif co stwierdziły moje córy zaraz po spróbowaniu pierwszego... mi tam w sumie nie przeszkadza - lubię masło i jego zapach i smak - no ale fakt faktem. Trochę za tłuste.
Oczywiście trzymałam się ściśle przepisu i smażyłam na teflonowej patelni niczym nie smarowanej.
Następnym razem do podwójnej porcji ciasta dodam połowę masła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 26 Jan 2008, 21:52
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Cinko, no właśnie zależy, co kto lubi. Pamietam, że kiedyś nie lubiłam naleśników na samym mleku, bo wydawały mi się gumowe. A jeśli chodzi o masło - możesz je w ogóle pominąć i też będą ok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 26 Jan 2008, 22:07
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.429
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Nie no Lisko - naleśniki były pyszne - tylko byłam zaskoczona że aż tak tłuste są, spodziewałam się że przepis mistrza będzie doskonały pod każdym względem a tu niespodzianka icon_wink.gif
On taki podły jest i tak miesza z błotem ludzi w "piekielnej kuchni" za drobne błędy czy niedoskonałości - gdybym jadła te naleśniki przygotowane przez niego i byłyby tak tłuste powiedziałabym mu co o tym myślę icon_wink.gif

Następnym razem dodam o wiele mniej masła i myślę że wtedy dopiero będą takie jak lubię icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 27 Jan 2008, 12:02
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Oglądam HK, traktuję to jako rozrywkowe show, ale osobiście uważam, że jedzenie powinno być przygotowywane w spokoju, a nie w stresie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 27 Jan 2008, 12:15
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Myślisz Lisko, że swoich pracowników Ramsay traktuje identycznie jak w HK?
Może ten piekielny wrzask - to tylko ze względu na show?

Naleśniki również próbowałam i smakowały mi bardzo, tyle, że ja od razu odrobinę zmiejszyłam ilość cholesterolu. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 28 Jan 2008, 13:55
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Obawiam sie, że takie traktowanie ludzi w kuchni to norma. Nie tylko u Ramsaya.

CYTAT(Małgoś.dz. @ 27 Jan 2008, 12:15 ) *
Myślisz Lisko, że swoich pracowników Ramsay traktuje identycznie jak w HK?
Może ten piekielny wrzask - to tylko ze względu na show?

Naleśniki również próbowałam i smakowały mi bardzo, tyle, że ja od razu odrobinę zmiejszyłam ilość cholesterolu. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 28 Jan 2008, 13:59
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(Liska @ 28 Jan 2008, 15:55 ) *
Obawiam sie, że takie traktowanie ludzi w kuchni to norma. Nie tylko u Ramsaya.


Zatem większość kucharzy to zapewne znerwicowani właściciele wrzodów żołądka.
Jak polubić taki zawód? rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kitek
post 25 Feb 2008, 09:22
Post #19


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 166
Dołączył: 26-May 06
Użytkownik nr: 1.796



Lisko dziękuję za przepis,to najlepsze naleśniki jakie do tej pory jadłam lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga-a
post 3 Mar 2008, 16:11
Post #20


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.122
Dołączył: 3-September 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 709



a ile jajke w końcu dodajecie? 1 czy 2?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:13