![]() ![]() |
30 Nov 2004, 23:37
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Ciasto na pierogi
To jest ciasto dla tych, ktorzy jak ja uwielbiaja pierogi, ale nie lubia walkowac ciasta 4 szklanki maki 2 duze jajka 5 lyzek gestej kwasnej smietany 3 lyzki oleju szczypta soli 3/4 szklanki letniej wody Make przesiac do duzej miski lub na stolnice, zrobic dolek w srodku, wbic jajka. Dodac smietane, olej i sol. Zamieszac ciasto, dodawac wode stopniowo wyrabiajac miekkie i latwo poddajace sie ciasto. Przykryc odwrocona do gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem. |
|
|
|
5 Dec 2004, 15:40
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 |
to ciasto na pierogi jest rewelacyjne! Nigdy nie robie innego odkad zobaczylam ten
|
|
|
|
7 Dec 2004, 16:37
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 406 Dołączył: 6-December 04 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 216 |
Potwierdzam,potwierdzam wałkuje sie piorunem
|
|
|
|
15 Dec 2004, 14:41
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2.445 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 42 |
To ciasto na pierogi to hit w moim domu.
Można je wywałkowac bardzo cienko, jeśli ktoś nie lubi grubaśnego Klei się jak marzenie! Wczoraj robiłam pierogi z kapustą i grzybami. Farsz z 1 kilograma kapusty i 10 dlg grzybów. Wyszło mi 120 pierogów. Oczywiście używałam przydasia Zamroziłam już moje pierożki. W Wigilię tylko hyc - do garnka ewa |
|
|
|
20 Dec 2004, 11:50
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.353 Dołączył: 16-November 04 Skąd: zielonka k. w-wy Użytkownik nr: 189 |
eposko, a ciasto na ta ilosc pierogow to gniotlas z jednej porcji, czy jak?
i jak dokladnie robisz ten farsz? i co to jest ten przydas do pierogow? pzdr yenn ktora sie wlasnie dowiedziala ze jeszcze pierogi ma robic |
|
|
|
21 Dec 2004, 11:53
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2.445 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 42 |
Yenn, już lecę z wyjasnieniami.
Farsz robiłam tak: kilogram kapusty kiszonej lekko opłukałam, odsączyłam i pokroiłam dość drobno. Sporą ( jakieś 8 dkg) garść grzybów opłukałam, zalałam wrzątkiem i ugotowałam w sporej ilości wody ( jakiś litr z nawiązką). Kiedy grzyby się ugotowały ( z pół godzinki), grzyby odsączyłam, a wywarem zalałam kapustkę i dusiłam, aż wiekszość płynu wyparowała. Potem posiekałam w drobną kostkę jedną bardzo dużą cebulę i podmsażyłam ja na patelni ( dużej) ze spora kopyścią masła. Na to wrzuciłam posiekane grzyby i chwilę podsmażyłam. DO tego dorzuciłam kapustke i znowu jakiś czas podsmażałam doprawiając do smaku solą i pieprzem. A potem siup - do pierogów. Na tę ilośc farszu robiłam ciasto z jednej porcji. Wałkowałam dośc cienko ciasto. A przydaś to jest taki np, jak pokazywała Sylcia, chyba w wątku o uszkach CZyli to takie urządzonko, które z jednej strony ma kółko do wycinania, a z drugiej takie cóś to sklejania pierogów ewa |
|
|
|
21 Dec 2004, 12:00
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.353 Dołączył: 16-November 04 Skąd: zielonka k. w-wy Użytkownik nr: 189 |
bardzo bardzo dziekuje, bede robic farsz wg Twojego przepisu. przydasia nigdzie nie widzialam tylko takie szczeki do pierogow sciskania ale ja tym nie umiem pzdr yenn |
|
|
|
23 Dec 2004, 21:47
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 154 Dołączył: 14-December 04 Skąd: Francja/USA Użytkownik nr: 221 |
zrobilam przed chwila pierogi z kapusta i grzybami na Wigilie i jestem zachwycona tym ciastem
(z tej porcji wyszlo mi 55 pierogow, uzylam 800 gr kapusty i 40 gr suszonych grzybow, plus jedna cebula) |
|
|
|
27 Dec 2004, 14:29
|
|
|
Pierogi wychodzą pyszne, to fakt.
U mnie w pierwszy dzień świąt kazali sobie ponownie ugotować pierogi i obsmazyć je Ciasto jest fantastyczne - szybciorem się zagniata, wałkuje, jak marzenie i klei z łatwością. Nic, tylko lepić pierogi Teraz zrobię dla brata i bratowej Z kurczakiem! ewa |
|
|
|
8 Jan 2005, 15:27
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 196 Dołączył: 4-November 04 Skąd: Olsztyn Użytkownik nr: 172 |
Superowe to ciasto!!!
Na początku miałem troche problemów bo zrobiłem za luźne. Ale po poprawce było super. |
|
|
|
8 Jan 2005, 19:35
|
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 19 Dołączył: 4-January 05 Użytkownik nr: 244 |
..
|
|
|
|
8 Jan 2005, 20:06
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.102 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
Dziuniu, witaj nam. Witamy Cię wszyscy w "misz maszu", masz tam swój prywatny wątek powitalny, nie widziałaś?
|
|
|
|
8 Jan 2005, 22:19
|
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 19 Dołączył: 4-January 05 Użytkownik nr: 244 |
..
|
|
|
|
17 Jan 2005, 09:38
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 128 Dołączył: 21-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 86 |
TAK, TAK, TAK - to ciasto jest SUPER - pierwszy raz w zyciu robiłam pierogi - tzn, sama robiłam ciasto na nie - jestem pod wrażeniem że udało mi się i wyszły pierogi pyszne!!!!!! dziekuję ! pzdr, Agama
|
|
|
|
23 Feb 2005, 18:09
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.926 Dołączył: 9-November 04 Skąd: W-wa Użytkownik nr: 179 |
Bajaderko - dzięki za przepis na pierogi! Jak wszystkie Twoje przepisy - są super. Zawsze robiłam tak tradycyjnie mąka+ciepła woda itd. teraz na pewno bedę robiła wg Twojego przepisu:)
|
|
|
|
11 Apr 2005, 11:06
|
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 81 Dołączył: 17-January 05 Użytkownik nr: 269 |
Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi. Zawsze się ich bałam
|
|
|
|
16 Apr 2005, 09:28
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.054 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
najlepsze ciasto na pierogi na całym świecie już mi pierogi nie straszne
Bajaderko |
|
|
|
21 Apr 2005, 16:47
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.138 Dołączył: 22-December 04 Użytkownik nr: 233 |
Ciasto rzeczywiscie fantastyczne, ale ze strachem musze przyznac, ze dalam duzo wiecej maki, bo sie lepilo i lepilo. Jakie duze maja byc te szklanki, bajaderko, ile tak w przyblizeniu w gramach, bo cos mi sie wydaje, ze te moje za male byly, tak okolo 170 gram w szklance sie zmiescilo.
Ciasto naprawde warte robienia mniAAAm ale troche sie wymeczylam z tym dosypywaniem maki, a i tak zrobilam za luzne i sie lepilo. |
|
|
|
11 Aug 2005, 19:33
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.085 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Cudowne ciasto! Brak mi słów. Niby co może być niezwykłęgo w cieście na pierogi. A jednak!
dzięki! |
|
|
|
9 Dec 2005, 16:07
|
|
|
podnosze bo jutro u mnie pierogowanie wielkie juz na wigilie sie bedzie dzialo
pzdr yenn |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9th February 2010 - 02:10 |