Trianon

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Deser sklada sie z trzech warstw, a potrzebne nam beda:

Na ciasto migdalowe:
100g cukru pudru
75gmielonych migdalow
75g maki
50g brazowego cukru
bialka z 2 jajek

Na krokant:
75g pralinu
30g migdalow
30g orzechow laskowych
30g mlecznej czekolady (uzylam gorzkiej)
20g biszkoptow podluznych (lady's fingers)

Na czekoladowy mus:
1/2 l smietanki kremowej
360g czekolady (uzylam 200g gorzkiej i 160g mlecznej)
150ml mleka


Przygotowanie ciasta-bazy:
Rozgrzac piec 175C.
Wymieszac w misce make, cukry, mielone migdaly. Ubic piane z bialek i delikatnie polaczyc z suchymi produktami. Mase wylozuc do wylozonej papierem do pieczenia blaszki (ja- tortownica 27cm).
Piec 10 min w 175C, potem 5 min w 150C.

Teraz pojemnik ze smietana umiescic w zamrazalniku (na ok 10-15 min)

Krokant:
rozdrobnic migadaly, orzechy i czekolade. Dodac pralin. Rozgniesc biszkopty i dodac do orzechow.
Wlozyc do rondla i podgrzewac z lyzka wody, mieszajac , az do rozpuszczenia czekolady (zacznie formowac sie kula). Lekko przestudzic i wylozyc rowno na ciescie migdalowym.

Mus:
Rozpuscic czekolade w mleku. Wystudzic. Dobrze ubic zmrozona smietanke. Dodac rozpuszczona czekolade (POWOLI!!! jak zaznaczyla Melmire). Calosc wlozyc na kolejne 10 min do zamrazalnika. Nastepnie wyjac i rozsmarowac na krokancie. Zostawic na noc.


Pozdrawiam wytrwalych i smacznego zycze!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Piękne dzięki
icon_smile.gif

A jak dekorujesz wierzch?
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
To moja produkcja
trianon1.jpg

Do krokantu zamiast biszkoptów dałam rurki waflowe.

Mus robiłam wg przepisu >dziuni< :
Mus czekoladowy aksamitny:

500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej
300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao)

1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricql&egrave;s, albo get27, moze byc lyzka do zupy
soku mietowego)- może być również inny alkohol
) albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć

Tyle, że czekoladę (miałam czekolady 90%, 70% i zwykłą gorzką) rozpuściłam w mikroweli bez dodatku mleka, żeby nie rozrzedzać musu i dodawałam po łyżce, mieszając, ubitą na puszek śmietanę do czekolady - nie na odwrót. Pięknie &quot;musiło&quot; się w oczach. A jeśli chodzi o dodatek alkoholu, to &quot;chlustałam&quot; po kropelce, mieszając, z 50gr rumu
cheers.gif

To jest PYSZNE!!
 

Załączniki

  • trianon1.jpg
    trianon1.jpg
    317.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Cudo! Ale nie ruszę sie do kuchni z robota, najpierw Monti ukochany.... niech mi dooopa zacznie zjeżdżać, to pomyślę.......przeciez tutaj duuuuzo czekolady i śmietana, to co? posiłek tłuszczowy?
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jabłka są dobre i zdrowe, jabłka są dobre i zdrowe, jabłka są dobre i zdrowe, jabłka są dobre i zdrowe...
Uciekam stąd
fiesgrins.gif


icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No, wreszcie brakło
icon_smile.gif
Jabłek też
icon_sad.gif

Ale było tak pyszne, że... aż!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Piekny...cudownie czekoladowy...alez kusisz...
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Trianon jako torcik na &quot;Dzien Taty&quot;:

 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No i dobrze, że nie mam czekolady w domu... No i dobrze!!!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jak to dobrze???
To bardzo zle...liste zakupow najblizszych prosze uzupelnic o : czekoldada 1/2 kg
icon_mrgreen.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Z przepisu wynika, że to ciasto można zrobić dzień wcześniej. A czy jeśli zrobię je w sobotę do do poniedziałku będzie dobre? Mam nadzieję, że duża ilośc czekolady spowoduje, że śmietana wytrzyma.>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: