Chleb ze sliwkami i kardamonem R. Bertineta

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chleb ze sliwkami suszonymi i kardamonem

1 porcja ciemnego ciasta - ilosc drozdzy zwiekszamy o 15g
100g wypestkowanych sliwek suszonych
4 lyzki rumu
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego kardamonu

Sliwki zalac rumem i zostawic co najmniej na godzine do naciagniecia, a najlepiej na cala noc. Kardamon dodac od razu do maki, sliwki zas przed koncem wyrabiania. Z ciasta uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc sciereczka i odstawic na godzine do wyrosniecia.
Ciasto wyjac z miski, ponownie uformowac z niego kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki, ulozyc je na blasze wylozonej omaczona sciereczka. Ze sciereczki nalezy zrobic przegrode tak, zeby chleby sie ze soba nie stykaly. Chleby naciac czterokrotnie, na glebokosc 5mm, zakryc i odstawic na godzine do wyrosniecia. Powinny podwoic swoja objetosc.
Piekarnik rozgrzac do 250°C, scianki spryskac woda, szybko wlozyc chleby, zamknac drzwiczki i temperature zmniejszyc do 220°C. Piec ok. 25-30 min.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
dziad @ 15 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=449757Chleb ze sliwkami suszonymi i kardamonem
cvety.gif
anbetung.gif