- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis znalazłam tutaj:
http://www.mantra.pl/styl-zycia/przepis-ty...ge-kotlety.html
ja zrobiłam wg takich proporcji:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 średnia marchewka
1 mały kawałek selera
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
olej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonego suszu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia płatków). Odstawiamy.
W tym czasie siekamy drobno cebulę, obrane warzywa ścieramy na grubej tartce, dusimy na patelni. Łączymy namoczone płatki z warzywami, czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, to do zagęszczenia dodajemy mąki (ja dałam 2 albo 3 płaskie łyżki).
Lepimy małe, spłaszczone kotleciki. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Mi wyszły 4 grubsze kotlety, robiłam takie jak burgery. Podałam z sosem pomidorowym z tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26971
http://www.mantra.pl/styl-zycia/przepis-ty...ge-kotlety.html
ja zrobiłam wg takich proporcji:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 średnia marchewka
1 mały kawałek selera
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
olej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonego suszu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia płatków). Odstawiamy.
W tym czasie siekamy drobno cebulę, obrane warzywa ścieramy na grubej tartce, dusimy na patelni. Łączymy namoczone płatki z warzywami, czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, to do zagęszczenia dodajemy mąki (ja dałam 2 albo 3 płaskie łyżki).
Lepimy małe, spłaszczone kotleciki. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Mi wyszły 4 grubsze kotlety, robiłam takie jak burgery. Podałam z sosem pomidorowym z tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26971
Ostatnią edycję dokonał moderator: