Angielskie ciasto imbirowe

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z książki "Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska." Jest to jeden z najlepszych pierników, jakie jadłam.

ang_imbir.JPG

350 g mąki pszennej tortowej
125 g cukru
65 g masła (ok. 1/3 200gramowej kostki)
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Masło rozpuścić w mleku. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miód, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie zmiksować.
Ciasto przelać do formy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Użyłam formy 26 x 18 cm.
Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka).
Ostudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto można pokryć lukrem.


Lukier cytrynowy:

3 łyżki masła rozpuścić delikatnie w rondelku - na tyle tylko, by zmiękło. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku. Utrzeć. Nadal ucierająć, dodać tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa.
 

Załączniki

  • ang_imbir.JPG
    ang_imbir.JPG
    105.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A sądząc po wyglądzie tego ciasta, domyślam się co upiekę następnym razem
icon_mrgreen.gif
 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Ojej, to jest piękne! Wygląda zdecydowanie smakowiciej niż zwykły piernik i jak patrzę na składniki to również wydaje mi się być przeboski
icon_smile.gif

przyślij mi kawałek;P
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Miło mi, że się Wam podoba
icon_smile.gif

Zainteresowanym przesyłam wirtualnie po kawałku
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Cieszę się, że się Wam podoba. Dodaję zdjęcie polewy. Po raz pierwszy robiłam lukier z dodatkiem masła i byłam bardzo z niego zadowolona. Polewa wyszła bardzo smaczna, intensywnie cytrynowa.

DSC_2348.JPG
 

Załączniki

  • DSC_2348.JPG
    DSC_2348.JPG
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Interesująca polewa, a ciasto wygląda pysznowato
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Chyba nie trzymałaś kciuków, bo nie poszło... Upiekłam 3, bo już na czwarte nie miałam siły. Same zakalce ;( w zły dzień się wzięłam za pieczenie. Mimo to wyglądają nieźle ;) i są pyszne, więc na pewno będę jeszcze próbować. G. się upiera, że powinnam dodać jabłka
icon_mrgreen.gif


zakalec_DSCF35773.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,753
3,013
113
Czy to ciasto jest trochę pierne w smaku, tzn czy ten imbir w proszku takim je czyni? Zadnych dodatków bakaliowych nie dodałyście dlatego, zeby być w zgodzie z przepisem, czy z powodu np. konsystencji ciasta i pewności, że nie uniesie troszkę rodzynek i skórki?
Szukam jakiegoś niezwykłego ciasta na miodzie, a to mi sie bardzo podoba.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
tak,jest jakby piernikowate. Co do bakalii,ja chcialam byc w zgodzie z przepisem.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,774
1,173
113
Buka @ 13 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1228154Czy to ciasto jest trochę pierne w smaku, tzn czy ten imbir w proszku takim je czyni? Zadnych dodatków bakaliowych nie dodałyście dlatego, zeby być w zgodzie z przepisem, czy z powodu np. konsystencji ciasta i pewności, że nie uniesie troszkę rodzynek i skórki?
Szukam jakiegoś niezwykłego ciasta na miodzie, a to mi sie bardzo podoba.
A co powiesz na holenderskie miodowo-cytrynowe?
o takie:

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34959

Jest na tyle niezwykłe, że mam nadzieję Cie zainteresuje
icon_smile.gif

qd
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,753
3,013
113
Qd, dzięki, idę popatrzeć.
icon_smile.gif