Ciasto holenderskie na miodzie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
280 g miodu ( może być sztuczny)
400 g mąki
250g tłuszczu (masło, margaryna),
250 g cukru
4 całe jajka,
6 łyżek mleka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
nieco soli i skórka otarta z cytryny.

Margarynę, cukier i miód rozetrzeć na lekką piankową masę, dodać aromat i po jednym jajku, ciągle ubijając, powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewać po łyżce mleko.

Piekarnik rozgrzać do 17o stopni, ciasto ma tendencję do przypalania się.
Piec 60 min

Uwaga! bardzo mocno rośnie, potem - po upieczeniu - opada.
Trzeba pozwolić ostygnąć w formie i dopiero wyjmować.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Wygląda, że warte grzechu.
icon_smile.gif
W jakiej formie je pieczesz i jak wcześnie przed świętami można je upiec?
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Sporo tutaj tego miodu. Przydałoby się zdjęcie jak ciasto prezentuje się po opadnięciu.

I jakaś relacja smakowa, czy przypomina piernik czy jest z tych suchych czy wilgotnych ciast.
Jak ktoś się odważy i upiecze to ciasto, to może też się skuszę bo lubię wypieki miodowe.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
Buka @ 16 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229475Wygląda, że warte grzechu.
icon_smile.gif
W jakiej formie je pieczesz i jak wcześnie przed świętami można je upiec?
Pieke w płaskiej formie plackowej z powodu tego rośnięcia.
Musisz zalozyc 3x poziom surowego ciasta, zeby nie ucieklo z formy.
Nigdy nie pieklam go na swieta czyli z wyprzedzeniem, ale nadaje sie do spozycia zaraz jak tylko jest zimne, a dobre jest i nazajutrz i za dwa dni.
Najbezpieczniej jest forme wylożyć papierem do pieczenia. Sprawdać patyczkiem upieczenie i jesli potrzeba - przedłużyć czas w piekarniku. I koniecznie wyjmować zimne!!!

Niestety, ma tendencję do zakalca.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Dzięki za informacje. Tendencja do zakalca może wynikać z dość dużej ilości użytego tłuszczu oraz cukru i miodu w stosunku do mąki, co czyni ciasto dość ciężkim. Mam nadzieję, że pokojowa temperatura składników oraz krótki czas mieszania z mąką pozwoli mi uniknąć zakalca.
icon_razz.gif

wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,801
4,858
113
Ja tez trzymam
daumen.gif
, żeby się zmieścić w przedświątecznym rozkładzie jazdy.
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy