Pyszne i zdrowe ciasteczka bakaliowe

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Przepis dostanięty od Marghe, która z kolei dostała go od autorki, się zdaje. Urzekająco szybki i prosty, a rezultat powalający. Wiem, co mówię, bośmy w dwie osoby pożarli kilogram takich ciasteczek w niespełna dwa dni
icon_redface.gif
Nie można się im oprzeć, a w dodatku są całkiem zdrowe
fiesgrins.gif


250 g bakalii rozmaitych (pestek słonecznika, pestek dyni, suszonych owoców, orzechów, płatków owsianych, otrębów, sezamu, lnu i czegotamjeszcze)
1 jajko
50 g cukru brązowego

Od razu ostrzegam, że z 250 g to nie warto robić, bo to na jeden ząb
zahnlos.gif
Więc ja bym te proporcje podwoiła lub potroiła.

Miesza się wszystko zusammen, nakłada na papier w ładnej formie ciasteczek albo, za przeproszeniem, krowich placków - jak w moim przypadku
zahnlos.gif
i piecze się w 170st około 15 minut, aż się leciutko zbrązowią na brzegach.

13102_10152744167060418_481432778803664972_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Tak, są boskie, dodam od siebie, że z odrobiną ekstraktu waniliowego są chyba jeszcze lepsze
icon_smile.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja troszkę pozmieniałam .Zamiast cukru dałam łyżkę miodu,sypnęłam trochę otrębów , amarantusa,siemienia lnianego, słonecznika i dyni.Z bakali żurawina , morele,rodzynki,daktyle,płatki migdałowe i dużo suszonych śliwek .Dla aromatu kapkę aromatu cytrynowego.I wyszły fantastyczne .Jeszcze raz dziękuję za przepis
bussi.gif

EDIT:dodaję zdjęcia.
20150329_093325.jpg
20150329_093155.jpg
 

Załączniki

  • 20150329_093325.jpg
    20150329_093325.jpg
    155.9 KB · Wyświetleń: 1
  • 20150329_093155.jpg
    20150329_093155.jpg
    239.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Pyszne i już widzę, że ciężko się będzie od nich oderwać.
Rewelacyjny sposób na zutylizowanie wszystkich pootwieranych opakowań z resztkami bakalii.

Niedawno właśnie zastanawiałam się do czego by tu je zużyć i przepis spadł mi z nieba
icon_smile.gif


Właśnie upiekłam i przepadłam
icon_smile.gif
(uzbierało mi się bakalii na 4 porcje ciasteczek. Dużo, ale widzę, że moja druga połowa skutecznie się z nimi rozprawia
icon_mrgreen.gif
)

Zdjęcie trochę niefotogeniczne, ale robione przed chwilą telefonem :

owsiane_dwa.jpg
 

Załączniki

  • owsiane_dwa.jpg
    owsiane_dwa.jpg
    139.3 KB · Wyświetleń: 1

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Czy dobrze rozumiem, ze to jedno jajko zlepi te wszystkie składniki sypkie?

Neteczko, czy twoje ciastka są z jednej porcji czy podwójnej?
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
U mnie zlepiło bez problemu, Zrobiłam na próbę też jedną porcję ze zmniejszoną ilością cukru (o 1/3) i też wyszły fajne i dość zwarte ( nic się nie kruszy, środek jest lekko wilgotny a boki przyjemnie chrupiące)
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Dodam jeszcze, że w przepisie oryginalnym nie ma płatków owsianych, są same ziarna. A z doświadczenia mi wynika, że najlepszą bazą do tych ciasteczek jest słonecznik - przewaga słonecznika powoduje kruchość i lekkość tych ciasteczek.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Oryginalny przepis pochodzi od niejakiej Marty
icon_smile.gif
, i brzmi następująco:

Do 250 g słonecznika, dyni, orzechów, ewentualne suszone owoce. U nas był słonecznik i dynia z przewagą słonecznika. Do tego 80 g cukru brązowego - uważam, że można dać mniej i następnym razem spróbuję z ksylitolem. Do tego 1 jajo. Wszystko razem łyżką wymieszać i nakładać na papier do pieczenia i rozpłaszczyć łyżką. Do piekarnika na 15 minut w 170 stopniach. Na koniec warto włączyć termoobieg.

To tak pro forma
icon_smile.gif


I zakłada wariacje na temat. Dziewczyny zastępowały cukier ksylitolem, syropem z agawy, miodem.

Moja wariacja (a raczej wersja) to:
500 g różności - dużo słonecznika, trochę pestek dyni, garść suszonych truskawek, sporo wiórków kokosowych i ekstrakt waniliowy. Dwa jajka i mniej więcej 70 g cukru brązowego (truskawki są b. słodkie, dlatego cukru dodałam nie za dużo)
Nakładałam gałkownicą do lodów i spłaszczałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,400
3,695
113
IMO jak się do ziaren dodaje suszone owoce, takie jak rodzynki, morele czy daktyle, można znacznie ograniczyć dodatek cukru.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,400
3,695
113
Myślę, że podoła.
Ja właśnie upiekłam ciasteczka owsiane całkiem bez cukru, słodzone tylko sokiem jabłkowym i rodzynkami. Dla mnie, nie używającej od dawna cukru, wystarczająco słodkie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: