Marchewkowe ciasto pysia

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
MArchewkowe ciacho

1 1/2 szkl maki
1 l-czka proszku do pieczenia
1 l-czka sody oczyszcz
1 l-czka cynamonu
1/2 l-czki soli
1 szkl cukru brazowego( moze byc bialy)
2/3 szkl oleju
3 jaja
1 szkl marchewki startej
1/2 szkl soku ananasowego
1 l-czka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
orzechy posiekane
POlewa:
2 lyzki masla
3/4 szkl cukru pudru
12 dag serka smietankowego( Philadephia)
cukier waniliowy
kilka kropel soku z cytryny

Jaja+ cukier + wanilia- ubic
Dodawac stopniowo make zmieszana z proszkiem do pieczenia + soda + synamon+ sol
Wlac olej + sok- zmiksowac

Dodac starta marchew i !//2 szk posiekanych orzechow wloskich
Ciasto wlac do niewielkiej ( ja pieke w kwdratowej) blaszki, piec 45 minut w 180C

Skladniki polewy zmiksowac, posmarowac nia ostudzone ciasto
Chlodzic przez co najmniej 75 minut

SMACZNEGO
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Czy masło na polewę trzeba rozpuścić?
NIe , tylko nie rozpuszczaj
icon_smile.gif
Najnormalnie utrzyj maslo z serkiem i cukrem pudrem i paroma kroplami soku cytrynowego i gotowe

Potem tylko chlodzic i zajadac :mrgreen:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Ja pieke w malej blaszce, taka kwadratowa trpche wieksza niz polowka tej zwyklej duzej prostokatnej.

CO do serkowej polewy- ja trzeba sobie samemu pod smak podpasowac.

Jak za slodka, dodac serka lub kilka wiecej kropel soku z cytryny. Ja zawsze przez takie probowanie zjadam polowe tej polewy zanim jeszcze na ciasto poloze :mrgreen: :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dobrze wiedziec, ze moze byc sok jablkowy. Chcialam wlasnie pytac.

Paulo? Czy to jest Twoje najlepsze marchewkowe? Bez polewy bedzie ciagle dobre?

mam tarki do kicia, marchewki w workach chyba juz swieze sprzedaja, bo smaczne - nie ma wyjscia
icon_wink.gif
trzeba robic.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
ker, te jest bardzo smaczne , mam jeszcze jedno ktore bardzo lubie - marchewkowe z amarula , jak chcesz to podam . Dla mnie polewa w tych ciastach jest bardzo wazna ale jak nie mozesz to i tak bedzie dobre.
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Przepyszne ciasto. Pachnące lekko piernikiem, o pięknym kolorze. wilgotne, puszyste a szybko sie robi. Gorąco polecam.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ciasto_marchewkowe.jpg

Upieczone !!! Wspaniały przepis, łatwy i prosty !!! Do powtórki zdecydowanie
lecker.gif

I jeszcze, nie dodałam soku bo nie miałam, zamiast orzechów dałam rodzynki, i upiekłam niestety w trochę za dużej formie...
Ale i tak jest rewelacyjne. Dzięki Paula za super przepis
anbetung.gif


 

Załączniki

  • Ciasto_marchewkowe.jpg
    Ciasto_marchewkowe.jpg
    59.7 KB · Wyświetleń: 4

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
IMG_4832.JPG


Całkiem niedawno moja mama dostała ten przepis od swojej koleżanki. Porównałam składniki i to właśnie Twoje ciasto
icon_smile.gif


Jest przepyszne! Robiłam już 3 razy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: