Pomaranczowy french toast*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0




NA french toast:
1 1/4 szkl pomaranczowego dzemu/marmolady
10 grubszych kromek ( najlepszy bialy tostowy chleb)

1 1/4 szkl tlustego mleka
3/4 szkl kremowki
1/2 szkl cukru
3 zoltka
3 duze jaja
1 1/4 l-czki Kardamomu
1 l-czka startej skorki pomaranczowej
1 l-czka startej skorki cytrynowej

Syrop:( niekoniecznie)

1 1/4 szkl kukkurydzianego syropu
3 lyzki soku z cytryny
2 lyzki startej skorki pomaranczowej
1 lyzka startej skorki cytrynowej
4 l-czki cukru


cukier puder


french toast:

Natuszczamy spore naczynia zaroodporne. Na kazdej kromce rozsmarowujemy dzem ( tylko n a1 stronie). Kromke dzielimy n a2 trojkaty, nastepnie wykladamy je do przygotowanego zaroodpornego naczynia tak aby lekko na siebie zachodzily.


Mieszamy mleko i reszte skladnikow na french toast a nastepnie polewamy jajeczna mikstura nasze chlebki. Zostaiwamy na godzine lub na cala noc w lodowce, przewracajac od czasu do czasu.


Syrop:

Mieszamy skladniki syropu az cukier sie rozpusci a nastepnie pozostawiamy na godzinke. Mozna zrobic dzien wczesniej i przykryte pozostawic w lodowce.


French toast pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez okolo 50 minut az french toast bedzie zloty. Podawac z cukrem pudrem i mozna syropem


Uwagi:

* wieszosc przepisu mozna przygotowac dzien wczesniej

* syrop wg mnie nie jest konieczny, marmolada z mikstura jajeczna sa wystarczajaco slodkie

* w wersji szybkiej , mozna robic na patelce
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
oooooo

tym uwiode mojego meza.
Jego kazdy najzwyklejszy french wywiedzie na manowce, a co dopiero to!