NA french toast:
1 1/4 szkl pomaranczowego dzemu/marmolady
10 grubszych kromek ( najlepszy bialy tostowy chleb)
1 1/4 szkl tlustego mleka
3/4 szkl kremowki
1/2 szkl cukru
3 zoltka
3 duze jaja
1 1/4 l-czki Kardamomu
1 l-czka startej skorki pomaranczowej
1 l-czka startej skorki cytrynowej
Syrop niekoniecznie)
1 1/4 szkl kukkurydzianego syropu
3 lyzki soku z cytryny
2 lyzki startej skorki pomaranczowej
1 lyzka startej skorki cytrynowej
4 l-czki cukru
cukier puder
french toast:
Natuszczamy spore naczynia zaroodporne. Na kazdej kromce rozsmarowujemy dzem ( tylko n a1 stronie). Kromke dzielimy n a2 trojkaty, nastepnie wykladamy je do przygotowanego zaroodpornego naczynia tak aby lekko na siebie zachodzily.
Mieszamy mleko i reszte skladnikow na french toast a nastepnie polewamy jajeczna mikstura nasze chlebki. Zostaiwamy na godzine lub na cala noc w lodowce, przewracajac od czasu do czasu.
Syrop:
Mieszamy skladniki syropu az cukier sie rozpusci a nastepnie pozostawiamy na godzinke. Mozna zrobic dzien wczesniej i przykryte pozostawic w lodowce.
French toast pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez okolo 50 minut az french toast bedzie zloty. Podawac z cukrem pudrem i mozna syropem
Uwagi:
* wieszosc przepisu mozna przygotowac dzien wczesniej
* syrop wg mnie nie jest konieczny, marmolada z mikstura jajeczna sa wystarczajaco slodkie
* w wersji szybkiej , mozna robic na patelce
Ostatnią edycję dokonał moderator: