- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Na zyczenie Malgosimi
Poolish ferment:
5g drozdzy
250g cieplej wody
250g maki pszennej razowej
Drozdze rozmieszac dokladnie w wodzie, dodac make. Wyrobic lejace ciasto.
Przykryc i zostawic na 3 do 5 godzin (nie dluzej!). Generalnie ma podwoic prawie swoja objetosc. jest gotowy gdy rosnacy zaczyn uformuje cos w rodzaju kopuly, a potem delikatnie sie splaszczy...w tym momencie nalezy uzyc go szybko, gdyz moze kompletnie upasc i wtedy juz nie bedzie sie nadawal.
Potem:
250g maki pszennej razowej
5g drozdzy
10g soli
80g wody
Do zaczynu dodac reszte skladnikow, zagniesc metoda Bertinet*, wlozyc do miski i zostawic na 15 min.
Rozgrzac piec (250C).
Ciasto wylozyc na stolnice i podzielic na pol. Przykryc, zostawic na kolejne 15 min. Nastenie uformowac scisle bochenki (metoda taka sama jaka skladamy kartke A4 przed wlozeniem do koperty...prostokat 1/3 dol do srodka, wcisnac delkatnie palcami, 1/3 gora do srodka, zlepic dokladnie dolna czescia dloni). Ciasto wlozyc do wysmarowanej maslem chlebowej blaszki, przykryc i zostawic na 1 g, az podwoi objetosc.
Przed wlozeniem do pieca bochenki posypac maka razowa. Wnetrze pieca spryskac woda. Piec 30-35 min.
Poolish ferment:
5g drozdzy
250g cieplej wody
250g maki pszennej razowej
Drozdze rozmieszac dokladnie w wodzie, dodac make. Wyrobic lejace ciasto.
Przykryc i zostawic na 3 do 5 godzin (nie dluzej!). Generalnie ma podwoic prawie swoja objetosc. jest gotowy gdy rosnacy zaczyn uformuje cos w rodzaju kopuly, a potem delikatnie sie splaszczy...w tym momencie nalezy uzyc go szybko, gdyz moze kompletnie upasc i wtedy juz nie bedzie sie nadawal.
Potem:
250g maki pszennej razowej
5g drozdzy
10g soli
80g wody
Do zaczynu dodac reszte skladnikow, zagniesc metoda Bertinet*, wlozyc do miski i zostawic na 15 min.
Rozgrzac piec (250C).
Ciasto wylozyc na stolnice i podzielic na pol. Przykryc, zostawic na kolejne 15 min. Nastenie uformowac scisle bochenki (metoda taka sama jaka skladamy kartke A4 przed wlozeniem do koperty...prostokat 1/3 dol do srodka, wcisnac delkatnie palcami, 1/3 gora do srodka, zlepic dokladnie dolna czescia dloni). Ciasto wlozyc do wysmarowanej maslem chlebowej blaszki, przykryc i zostawic na 1 g, az podwoi objetosc.
Przed wlozeniem do pieca bochenki posypac maka razowa. Wnetrze pieca spryskac woda. Piec 30-35 min.