- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
W Norwegii nazywaja sie Prestegaardskaker(Z plebanii?
)
Skladniki:
200 g masla
200 g maki
4 lyzki gestej smietany
Zagniesc szybko ciasto,zrobic kule,siup do lodowki na 2-3 godz.Walkowac niezbyt cienko,wycinac szklanka kolka a srodki kieliszkiem.Maja wygladac jak oponki.Posmarowac bialkiem(lub zoltkiem,smietana,mlekiem ...)i posypac grubym cukrem.Piec w 180 st C 10-15 min.
Zdjecie dodam jak zrobie jeszcze raz-bo teraz mi wyszly nieteges
Rosna w gore,nie na boki.
Skladniki:
200 g masla
200 g maki
4 lyzki gestej smietany
Zagniesc szybko ciasto,zrobic kule,siup do lodowki na 2-3 godz.Walkowac niezbyt cienko,wycinac szklanka kolka a srodki kieliszkiem.Maja wygladac jak oponki.Posmarowac bialkiem(lub zoltkiem,smietana,mlekiem ...)i posypac grubym cukrem.Piec w 180 st C 10-15 min.
Zdjecie dodam jak zrobie jeszcze raz-bo teraz mi wyszly nieteges
Rosna w gore,nie na boki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: