- Paź 23, 2004
- 3,398
- 853
- 113
Ciasto
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 g zimnego masła) masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany
pół kieliszka wódki
Nadzienie
1,5 kg twardych kwaśnych jabłek (np. renety)
2 kopiaste łyżki masła
6 łyżek cukru + łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę posiekać z masłem na "groszek", dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę.
Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (28 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 do 220 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 g zimnego masła) masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany
pół kieliszka wódki
Nadzienie
1,5 kg twardych kwaśnych jabłek (np. renety)
2 kopiaste łyżki masła
6 łyżek cukru + łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę posiekać z masłem na "groszek", dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę.
Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (28 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 do 220 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.