- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Babka drożdżowa
Data: 12-06-2005
Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Kategoria: DROŻDŻOWE, WIELKANOC.
Ilość porcji: 1
Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży -- świeżych
10 dag masła
5 sztuka żółtek
15 dag cukru
1/4 litra mleka
rodzynki
1 sztuka cytryny -- tylko skórka
1 szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i paru łyżek mąki.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy mąkę , resztę mleka i rozczyn.Wyrabiamy dodając po trochu stopione masło. Gdy zacznie odstawać dodajemy resztę składników,przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Zawsze się udaje
Data: 12-06-2005
Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Kategoria: DROŻDŻOWE, WIELKANOC.
Ilość porcji: 1
Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży -- świeżych
10 dag masła
5 sztuka żółtek
15 dag cukru
1/4 litra mleka
rodzynki
1 sztuka cytryny -- tylko skórka
1 szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i paru łyżek mąki.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy mąkę , resztę mleka i rozczyn.Wyrabiamy dodając po trochu stopione masło. Gdy zacznie odstawać dodajemy resztę składników,przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Zawsze się udaje