Bagietka czosnkowa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Bagietka czosnkowa

Pieczywo do wszystkiego - zup, salat i wszelkiego rodzaju przystawek

2 duze zabki czosnku
1/4 lyzeczki soli, lub do smaku
3 lyzki zmiekczonego masla
3 lyzki oliwki
1 lyzka posiekanej zielonej natki pietruszki

1 bagietka

Maslo dobrze rozetrzec, dodac posiekany czosnek, sol i oliwke i mieszac do uzyskania jedolitej pasty. Dodac posiekana pietruszke i delikatne wymieszac. Bagietke przekroic na pol (uzyskamy w ten sposob 2 mniejsze) i kazda ponacinac prawie do konca na 2-cm kromeczki, tak aby ciagle jeszcze tworzyly jedna calosc, trzymajac sie tylko na dolnej skorce. Rozsmarowac po troszku pasty czosnkowej pomiedzy nacieciami, reszta posmarowac wierzch bagietek. Kazda zawinac osobno (dosc luzno) w folie aluminiowa i piec w temperaturze 180 st.C przez 10 minut, odwinac i piec do zrumienienia nastepne 5 minut.
Swietna pieczona na grillu.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja znam ten przepis jeszcze z mniama - to jest rewelacyjne w smaku, bardzo szybko sie robi, a zachwyt gosci jest oszalamiajacy :mrgreen:

pzdr
yenn
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Podpisuję się pod tym, co napisała Yenulka - rewelacja!