- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
1/2 szkl. płatków owsianych (najlepiej instant)
1 1/4 szkl. mleka półtłustego
200 gram gęstego jogurtu waniliowego lub serka homogenizowanego
1 duży dojrzały banan
cukier (opcjonalnie)
Na maleńkim ogniu gotuj płatki owsiane na mleku, często mieszając, do momentu wrzenia, a następnie jeszcze kilka minut. Owsianka powinna mieć puszystą, nieco kleistą konsystencję. Wytworzenie tej swoistej kleistości jest bardzo istotne, a płatki typu instant najlepiej nadają sie do tego celu. Używając tradycyjnych płatków, można dodać nieco mąki owsianej dla zwiększenia kleistości i wydłużyć czas gotowania. Gotuj tak długo, aż płatki będą idealnie miekkie, rozgotowane. Dodaj więcej mleka jeśli to konieczne.
Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia, lub użyj od razu, jeśli wolisz pudding na ciepło. Gęstość najprawdopodobniej ulegnie zmianie podczas stygnięcia, ale owsianka nie powinna być sztywna.
Przy użyciu widelca, rozgnieć jednego dojrzałego, bardzo miękkiego banana. Dodaj jogurt i zmieszaj delikatnie. Połącz z owsianką. Dosłodź do smaku, jeśli potrzeba, choć pudding powinien być wystarczająco słodki dzięki bananowi i jogurtowi. Nie używaj miodu do osłodzenia puddingu, ponieważ miód zniszczy jego kleistą strukturę.
Podawaj na ciepło lub zimno, oprószony kawą instant, kakao lub startą czekoladą, ze świeżymi truskawkami lub suszonymi śliwkami.
http://poserbaby.com/pl/przepisy/108/puddi...wsiano-bananowy
1 1/4 szkl. mleka półtłustego
200 gram gęstego jogurtu waniliowego lub serka homogenizowanego
1 duży dojrzały banan
cukier (opcjonalnie)
Na maleńkim ogniu gotuj płatki owsiane na mleku, często mieszając, do momentu wrzenia, a następnie jeszcze kilka minut. Owsianka powinna mieć puszystą, nieco kleistą konsystencję. Wytworzenie tej swoistej kleistości jest bardzo istotne, a płatki typu instant najlepiej nadają sie do tego celu. Używając tradycyjnych płatków, można dodać nieco mąki owsianej dla zwiększenia kleistości i wydłużyć czas gotowania. Gotuj tak długo, aż płatki będą idealnie miekkie, rozgotowane. Dodaj więcej mleka jeśli to konieczne.
Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia, lub użyj od razu, jeśli wolisz pudding na ciepło. Gęstość najprawdopodobniej ulegnie zmianie podczas stygnięcia, ale owsianka nie powinna być sztywna.
Przy użyciu widelca, rozgnieć jednego dojrzałego, bardzo miękkiego banana. Dodaj jogurt i zmieszaj delikatnie. Połącz z owsianką. Dosłodź do smaku, jeśli potrzeba, choć pudding powinien być wystarczająco słodki dzięki bananowi i jogurtowi. Nie używaj miodu do osłodzenia puddingu, ponieważ miód zniszczy jego kleistą strukturę.
Podawaj na ciepło lub zimno, oprószony kawą instant, kakao lub startą czekoladą, ze świeżymi truskawkami lub suszonymi śliwkami.
http://poserbaby.com/pl/przepisy/108/puddi...wsiano-bananowy
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: