Batony musli
Przepis pochodzi ze strony : http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0946.htm
100g platkow owsianych, grubych
100g chrupkow owsianych - http://www.marions-kochbuch.de/index/0775.htm
50g posiekanych migdalow
25g pestek slonecznika
20g wiorkow kokosowych
50g rodzynek
25g masla
50g brazowego cukru
50g miodu
pol lyzeczki soku z cytryny
Platki, migdaly, pestki slonecznika, rodzynki, wiorki wymieszac.
W garnku roztopic maslo, dodac cukier, miod i sok cytrynowy, ciagle mieszajac zagotowac . Gotowac jeszcze przez 3-4 minuty, az masa zacznie sie karmelizowac.
Wsypac platki & co. i tak dlugo mieszac, az wszystkie pokryja sie karmelem i sciemnieja.
Mase wylozyc na blache (wyscielona papierem do pieczenia), przykryc folia spozywcza i uformowac prostokat o wym. 20 x 15cm i wysokosci 2cm. Przy pomocy walka mocno przycisnac. Zdjac folie i po 15min. pokroic na 5-6 kawalkow. Po ostygnieciu przechowywac w puszce. Batony pozostaja dlugo przydatne do spozycia.
Przepis pochodzi ze strony : http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0946.htm
100g platkow owsianych, grubych
100g chrupkow owsianych - http://www.marions-kochbuch.de/index/0775.htm
50g posiekanych migdalow
25g pestek slonecznika
20g wiorkow kokosowych
50g rodzynek
25g masla
50g brazowego cukru
50g miodu
pol lyzeczki soku z cytryny
Platki, migdaly, pestki slonecznika, rodzynki, wiorki wymieszac.
W garnku roztopic maslo, dodac cukier, miod i sok cytrynowy, ciagle mieszajac zagotowac . Gotowac jeszcze przez 3-4 minuty, az masa zacznie sie karmelizowac.
Wsypac platki & co. i tak dlugo mieszac, az wszystkie pokryja sie karmelem i sciemnieja.
Mase wylozyc na blache (wyscielona papierem do pieczenia), przykryc folia spozywcza i uformowac prostokat o wym. 20 x 15cm i wysokosci 2cm. Przy pomocy walka mocno przycisnac. Zdjac folie i po 15min. pokroic na 5-6 kawalkow. Po ostygnieciu przechowywac w puszce. Batony pozostaja dlugo przydatne do spozycia.