Bawarska salatka ziemniaczana

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Bawarska salatka ziemniaczana

Skladniki dla 2 zarlocznych osob:

5 srednich ziemniakow ("sypkich" lub "polsypkich")
ziola (np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia, trybulka; nie nadaje sie tymianek, rozmarynek, szalwia)
1/2 glowki endywie albo 100g Valeriana locusta (Feldsalat, Vogerlsalat, mâches – nie znam polskiego odpowiednika) albo 1/2 poszatkowanego ogorka
1/2 cebuli
zabek czosnku
olej slonecznikowy + kilka kropel oleju z orzechow laskowych badz wloskich (oliwka nie nadaje sie) lub inny o smaku neutralnym
sol, pieprz
chochle (200ml) rosolu z wolowiny
lyk octu (najlepszy jest z korniszonow wlasnej roboty); nie dodawac esencji lub balsamicznego

Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Ziola posiekac. Endywie pokroic w paski o grubosci okolo 0,5 cm, a cebule w drobna kostke.
Gorace ziemniaki obrac ze skorki i przetrzec przez druciana siatke (zdjecie http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45). Z braku laku czyli siatki mozna pokroic ziemniaki w cienkie plasterki.
Na posiekane ziola i endywie wrzucic ziemniaki i cebule. Podlac zupa, dodac lyk octu, oliwe i popieprzyc, posolic do smaku.
Nastepnie wymieszac salate kilkoma wprawnymi ruchami. Jest to bardzo wazne, gdyz przy dluzszym mieszaniu z salatki zrobi sie kartoflanka (zupa).
Salate (cieplo-letnia) podawac do np. ugotowanego miesa wolowego, kurczaka z rozna, ryby smazonej, miesa z grilla itd.

Fertig

Jak to mowia Bawarczycy

Einen guoaten

(co znaczy smacznego)

Marga