Bezmięsna zupa-krem

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
2 marchewki
1 nieduży por
1 cebula
sól i pieprz
1-2 łyżki masła
2 szklanki wody (ilość raczej indywidualna dla każdego)
mleko, kefir lub jogurt
jajka
chleb

Marchew ścieram na tarce, cebulę i pora kroję. Posypuję to solą i pieprzem i duszę chwilę, mieszając, dodaję masło i jeszcze chwilę mieszam. Dolewam tyle wody, żeby przykryła warzywa i chwilę gotuję, a później miksuję. Do zmiksowanej masy dolewam mleka, kefiru albo jogurtu do smaku, podgrzewam. Wkładam jajka sadzone i odstawiam.
Chleb kroję na małe kawałki i kładę na patelnię bez tłuszczu, chwilę podpiekam.

Przed podaniem podgrzewam zupę i posyuję grzankami.