Bhatura - smazony chleb*

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Przepis pochodzi z ksiazki "Indiens vegetarische Küche" Monishi Bharadwaj
Bhatura wg opisu, sa podstawa kuchni Punjab i podaje sie tradycyjnie z potrawa Chole, ktorej glownym skladnikiem jest ciecierzyca.

Skladniki:

- 450g maki
- 150g jogurtu
- 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- ciepla woda
- olej do smazenia

wszystkie skladniki laczymy, dodajac troche wody ugniatamy, az wyjdzie nam zwarte, nie klejace ciasto. Odstawiamy na okolo pol godziny.

Z ciasta fomujemy malutkie kuleczki, rozwalkowujemy je na cienkie placki- smazymy w glebokim oleju.



Ja podalam raz z gulaszem drobiowym, wczoraj np. z nadziewanymi pieczarkami i surowka.
Smacznego
mniam.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Wygląda apetycznie
icon_smile.gif

A ile to się powinno smażyć i czy trzeba odwracać na drugą stronę?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A może by to do Pieczyw dodać? Przynajmniej linka...
icon_biggrin.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
CYTATA ile to się powinno smażyć i czy trzeba odwracać na drugą stronę?
smazy sie krotko, okolo 2 minut na 1 strone (musi miec ladny jasnobrazowy kolor) olej musi byc mocno rozgrzany, inaczej chlebek bedzie "pil" olej. Po wrzuceniu plackow, temperature lekko zmniejszamy... no i smazymy z obydwu stron
icon_biggrin.gif


pracy przy tym nie ma duzo- wyrobienie ciasta 5 minut... smazenie 15, wiec zachecam
icon_biggrin.gif


CYTATA może by to do Pieczyw dodać? Przynajmniej linka...
hm.. tylko, ze to takie nietypowe pieczywo...ale moze masz racje
gruebel_2.gif
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Tortille, czy inne pity to też nietypowe pieczywo, a jednak pieczywo.
icon_biggrin.gif
 

martucha.a

Member
Mar 1, 2009
100
0
0
Latwiejsza wersja jest puri (poori) - ciasto wrabia sie tylko z maki pszennej i letniej wody. Formuje sie takie same, nieduze placuszki i zanuza sie je w glebokim, dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy placuszek wyplywa na powierznchie nalezy (ostroznie!) polewac olejem w ktorym sie smazy jego gore (za pomoca lyzki). Wychodzi taki balonik. Obrucic na druga strone. Placuszki smaza sie szybko i sa naprawde pyszne:)