- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Przepis z książki ''The Modern Vegetarian'' Marii Elii*
Pyszne bliny warzywne, w oryginale z topinamburem - można go jednak zastąpić innym warzywem lub zrobić bliny 100% ziemniaczane. Każda wersja jest pyszna, warto więc nie zniechęcać się brakiem topinamburu np. i eksperymentować do woli.
Bliny z topinamburem i ‘niebieskim’ serem
8-10 sztuk
350 g ziemniaków
400 g topinamburu
100 g mąki
80 ml gęstej, tłustej śmietany
2 łyżeczki musztardy (Dijon)
2 łyżeczki poszatkowanego rozmarynu
4 jajka
50 g masła (lub oliwy)
400 g ‘niebieskiego’ sera pleśniowego (np. gorgonzola)
sól, pieprz
dressing 'książkowy':**
100 ml oliwy z oliwek
35 ml białego octu winnego
1 łyżka miodu
dodatkowo
1 gruszka
młode listki sałaty (np. rukoli) do dekoracji
Warzywa obrać, pokroić w kawałki i ugotować w wodzie (osobno) do miękkości. Przetrzeć je przez praskę, wystudzić. Następnie dodać mąkę, śmietanę, musztardę, rozmaryn oraz żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić, dodać do masy warzywnej i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Masło rozgrzać na patelni, łyżką nakładać masę warzywną i smażyć placuszki na średnim ogniu ok. 2 min z każdej strony.
W tym czasie rozgrzać piekarnik/ grill. Na każdy placuszek nałożyć plaster sera i wstawić do piekarnika na kilka minut (aż ser zacznie się topić).
Gotowe bliny udekorować listkami rukoli i plasterkami gruszki, polać sosem, podawać natychmiast.
Smacznego!
................................
W oryginale autorka proponuje również zrobienie topinamburowych ‘chipsów’ : kawałki / plastry topinamburu (250 g) solimy i pieprzymy i smażymy w gorącej mieszance masła i oliwy (aż warzywa będą rumiane i miękkie). Do smażenia możemy dodać odrobinę świeżego tymianku lub rozmarynu.
**Ja dressing robię nieco inny, 'mój'
1/2 cytryny (skórka + 2 łyżki soku)
3 łyżki oliwy z oliwek
ž łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
(przepis również tutaj)
................................
* przy okazji podziękowania dla Kiiri za opinię o książce i zachętę do jej zakupu
Pyszne bliny warzywne, w oryginale z topinamburem - można go jednak zastąpić innym warzywem lub zrobić bliny 100% ziemniaczane. Każda wersja jest pyszna, warto więc nie zniechęcać się brakiem topinamburu np. i eksperymentować do woli.
Bliny z topinamburem i ‘niebieskim’ serem
8-10 sztuk
350 g ziemniaków
400 g topinamburu
100 g mąki
80 ml gęstej, tłustej śmietany
2 łyżeczki musztardy (Dijon)
2 łyżeczki poszatkowanego rozmarynu
4 jajka
50 g masła (lub oliwy)
400 g ‘niebieskiego’ sera pleśniowego (np. gorgonzola)
sól, pieprz
dressing 'książkowy':**
100 ml oliwy z oliwek
35 ml białego octu winnego
1 łyżka miodu
dodatkowo
1 gruszka
młode listki sałaty (np. rukoli) do dekoracji
Warzywa obrać, pokroić w kawałki i ugotować w wodzie (osobno) do miękkości. Przetrzeć je przez praskę, wystudzić. Następnie dodać mąkę, śmietanę, musztardę, rozmaryn oraz żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić, dodać do masy warzywnej i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Masło rozgrzać na patelni, łyżką nakładać masę warzywną i smażyć placuszki na średnim ogniu ok. 2 min z każdej strony.
W tym czasie rozgrzać piekarnik/ grill. Na każdy placuszek nałożyć plaster sera i wstawić do piekarnika na kilka minut (aż ser zacznie się topić).
Gotowe bliny udekorować listkami rukoli i plasterkami gruszki, polać sosem, podawać natychmiast.
Smacznego!
................................
W oryginale autorka proponuje również zrobienie topinamburowych ‘chipsów’ : kawałki / plastry topinamburu (250 g) solimy i pieprzymy i smażymy w gorącej mieszance masła i oliwy (aż warzywa będą rumiane i miękkie). Do smażenia możemy dodać odrobinę świeżego tymianku lub rozmarynu.
**Ja dressing robię nieco inny, 'mój'
1/2 cytryny (skórka + 2 łyżki soku)
3 łyżki oliwy z oliwek
ž łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
(przepis również tutaj)
................................
* przy okazji podziękowania dla Kiiri za opinię o książce i zachętę do jej zakupu
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: