- Lis 9, 2008
- 9,365
- 0
- 0
Składniki na zupę:
2 pęczki botwinki,
1 łodyga rabarbaru,
wywar mięsno-warzywny lub kostki rosołowe:
po 1 sztuce - drobiowa i wołowa,
około 1 litr przefiltrowanej wody,
2 łyżeczki cukru do smaku,
śmietana lub mleko, jajka na twardo, ziemniaki z wody, koperek,
Botwinkę dokładnie umyć, usunąć zwiędłe liście, oskrobać buraczki.
Posiekane na 2-3 cm kawałki wrzucić na wrzącą wodę, dodać kostki rosołowe.
Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać pokrojony rabarbar, gotować jeszcze 10 minut.
Cukier dodawać do smaku.
Pozostawić do podstygnięcia, natępnie zmiksować.
Podawać z ziemniakami i jajkami na twardo, koperkiem, ewentualnie zabielając mlekiem lub śmietaną.
Smacznego.
2 pęczki botwinki,
1 łodyga rabarbaru,
wywar mięsno-warzywny lub kostki rosołowe:
po 1 sztuce - drobiowa i wołowa,
około 1 litr przefiltrowanej wody,
2 łyżeczki cukru do smaku,
śmietana lub mleko, jajka na twardo, ziemniaki z wody, koperek,
Botwinkę dokładnie umyć, usunąć zwiędłe liście, oskrobać buraczki.
Posiekane na 2-3 cm kawałki wrzucić na wrzącą wodę, dodać kostki rosołowe.
Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać pokrojony rabarbar, gotować jeszcze 10 minut.
Cukier dodawać do smaku.
Pozostawić do podstygnięcia, natępnie zmiksować.
Podawać z ziemniakami i jajkami na twardo, koperkiem, ewentualnie zabielając mlekiem lub śmietaną.
Smacznego.