Brownie z jeżynami

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Źródło przepisu http://lowfatveganchef.com/oil-free-vegan-...berry-brownies/

Ciasto robi się w pięć minut a smakuje pysznie
mniam.gif
Polecam gorąco!

Brownie z jeżynami

1/4 szkl/85 gram ciemnej czekolady do pieczenia
1/4 szkl/59 ml dzemu lub konfitury z jeżyn/borówek
3/4 szkl + 2 łyżki/210 ml słodkiego sosu jabłkowego (można zastąpić rozgniecionym bardzo dojrzałym bananem)
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 1/2 szkl białej mąki
1/4 szkl niesłodzoneo kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szkl świeżych lub mrożonych jeżyn, jagód, malin
2 łyżki/43g ciemnych chocolate chips (przepraszam, nie wiem jak je nazywają po polsku
icon_redface.gif
W każdym razie chodzi o małe kawałeczki czekolady.

Nagrzej piekarnik do 177 C. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jeśli używasz świeżych owoców warto przekroić je na pół. Następnie włóż je do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.
Rozpuść czekoladę na parze lub ostrożnie w mikrofali, odstaw na bok do lekkiego ostygnięcia.
W duzej misce wymieszaj dzem, sos jabłkowy, aromaty i rozpuszczoną czekoladę.
Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze wymieszaj. Następnie dorzuć zmrożone owoce i pozostałe 2 łyżki kawałków czekolady.
Masę, która będzie bardzo gęsta, przekładamy do formy i wygładzamy.
Pieczemy 16-18 minut aby uzyskać bardzo mokre brownie lub 20 minut jeśli chcemy ciasto bardziej suche. Po tym czasie ciasto nadal będzie mokre w środku więc nie marnuj wykałaczek
icon_biggrin.gif

Gotowe brownie studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny aby uzyskało właściwą konsystencję.
 

Załączniki

  • IMG_0716.jpg
    IMG_0716.jpg
    131 KB · Wyświetleń: 0