Brzoskwiniowa kora orzechowa

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ciasto:
150g zmielonych orzechów włoskich
150g rodzynek
8 białek
3 żółtka
1,5 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Masa:
budyń waniliowy
puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
500g margaryny lub masła
2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych
2 galaretki brzoskwiniowe

Blacha: 40cm na 24 cm



Białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier i ubijać dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca, dodać żółtka i ubijać tylko do momentu, aż sie dokładnie połączy, dosłownie minutke i na najniższych obrotach. Dodać resztę składników i wymieszać drewnianą łyżką. Wyłozsyć na blachę i piec w 180 stopniach, około 35 minut.

Brzoskiwnie odcedzić, każdą połowkę przekroić na 3 części. Sok z brzoskwiń przelać do garnuszka i uzupełnić wodą do 1/2 litra, połowę płynu zagotować z cukrem. W drugiej części płynu roztrzepac za pomocą różdżki żółtka, budyn i mąkę, wlac do gotującego sie płynu i ugotowac budyń, ściągnąć z ognia dodać 250g margaryny i dokładnie połączyć za pomoca drewnianej łyżki, pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie przestudzona ale nie całkiem zimna dodac pozostałą margaryne i ubić mikserem, wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie jeszcze raz ubić mikserem.

Galaretki rozpuścić w 3 1/2 szklanki wody gorącej i pozostawić do wystygnięcia.

Na ciasto wyłożyć połowę masy, poukładać delicję- można je nasączyć alkoholem, zaparzoną kawą lub herbatą z cytryna labo w ogóle nienasączać- na delicję druga część masy, na niej z kolei poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

2162.jpg


2163.jpg
 

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36

dalajlama1

Member
Gru 22, 2007
1
0
0
Ciacho rewelacyjne
icon_smile.gif
Polecam wszystkim
icon_smile.gif

Ciasto nie jest za słodkie , po prostu w sam raz.
Ten na zdjęciu jest świeżo upieczony, dosłownie godzinę temu i jeszcze nie zdążył stężeć.
daumen.gif

Polecam, Polecam, Polecam !
Smacznego !
mniam.gif
 

Załączniki

  • ciacho1.jpg
    ciacho1.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
  • ciacho2.jpg
    ciacho2.jpg
    76.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Polecam wszystkim to ciacho. Jest pyszne a przy tym wspaniale się prezentuje. Najlepsze w wersji z procentami ;) Dziękuję za przepis, na pewno powtórzę.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,959
1,546
113
Dzisiaj upiekłam spód, a jutro będę kończyła. Miałam problem z wyjęciem ciasta z blaszki i w związku z tym pytanie:
czy ciasto wykłada się na wysmarowaną blaszkę, czy wyłożoną papierem?
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Blaszkę smaruję masłem, wysypuję bułką i potem już ciasto upieczone stygnie w blaszce, wyjmuję już pokrojone kawałki gotowego ciasta
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,959
1,546
113
Ciasto nam
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
. Masy budyniowej w zupełności wystarcza, tylko trochę za mało sztywna
( następnym razem użyję mniej płynu lub dołożę trochę mąki), a robiąc galaretkę zmniejszę o pół szklanki wodę.
To takie mam spostrzeżenia. Dziękuję za przepis, wkrótce go powtórzę, bo teraz to było testowanie
icon_lol.gif
.