- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
W sezonie truskawkowym proponuję smaczny budyń z dodatkiem truskawek - smak jest o niebo lepszy niż truskawkowy ze sklepu. Zwolennicy w 100% domowych budyniów mogą oczywiście zamiast gotowego proszku użyć jedynie mąki ziemniaczanej.
Składniki:
- zmiksowane truskawki, w ilości 3/4 szkl gotowego sosu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- mleko, nieco ponad 1 szklankę
- 2 łyżki cukru + ewentualnie łyżeczka cukru waniliowego
- proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym z porcji na 1/2 l mleka
- łyżeczka masła
- truskawki pokrojone na małe kawałki
Zmiksowane truskawki wymieszać ze śmietanką i dolać tyle mleka, by uzyskać łącznie 2 szklanki płynu (będzie to, jak zaznaczyłam w składnikach, trochę więcej niż 1 szklanka mleka). Odlać z tego ok 3/4 szkl i dokładnie rozmieszać z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Resztę zagotować, do wrzącego truskawkowego mleka
dolać płyn z cukrem i proszkiem, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Dodać masło, wymieszać, dorzucić trochę pokrojonych truskawek i połączyć.
Ja podałam budyń polany sosem ze zmiksowanych truskawek i słodką śmietanką.
Składniki:
- zmiksowane truskawki, w ilości 3/4 szkl gotowego sosu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- mleko, nieco ponad 1 szklankę
- 2 łyżki cukru + ewentualnie łyżeczka cukru waniliowego
- proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym z porcji na 1/2 l mleka
- łyżeczka masła
- truskawki pokrojone na małe kawałki
Zmiksowane truskawki wymieszać ze śmietanką i dolać tyle mleka, by uzyskać łącznie 2 szklanki płynu (będzie to, jak zaznaczyłam w składnikach, trochę więcej niż 1 szklanka mleka). Odlać z tego ok 3/4 szkl i dokładnie rozmieszać z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Resztę zagotować, do wrzącego truskawkowego mleka
Dodać masło, wymieszać, dorzucić trochę pokrojonych truskawek i połączyć.
Ja podałam budyń polany sosem ze zmiksowanych truskawek i słodką śmietanką.