Budyń truskawkowy

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
W sezonie truskawkowym proponuję smaczny budyń z dodatkiem truskawek - smak jest o niebo lepszy niż truskawkowy ze sklepu. Zwolennicy w 100% domowych budyniów mogą oczywiście zamiast gotowego proszku użyć jedynie mąki ziemniaczanej.

Składniki:
- zmiksowane truskawki, w ilości 3/4 szkl gotowego sosu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- mleko, nieco ponad 1 szklankę
- 2 łyżki cukru + ewentualnie łyżeczka cukru waniliowego
- proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym z porcji na 1/2 l mleka
- łyżeczka masła
- truskawki pokrojone na małe kawałki

Zmiksowane truskawki wymieszać ze śmietanką i dolać tyle mleka, by uzyskać łącznie 2 szklanki płynu (będzie to, jak zaznaczyłam w składnikach, trochę więcej niż 1 szklanka mleka). Odlać z tego ok 3/4 szkl i dokładnie rozmieszać z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Resztę zagotować, do wrzącego truskawkowego mleka
icon_wink.gif
dolać płyn z cukrem i proszkiem, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Dodać masło, wymieszać, dorzucić trochę pokrojonych truskawek i połączyć.

Ja podałam budyń polany sosem ze zmiksowanych truskawek i słodką śmietanką.
 

Załączniki

  • budyn1.jpg
    budyn1.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Lud, nie szkoda swiezych truskawek gotowac? Nie da sie gotowego, gestego budyniu wymieszac z musem?
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Pewnie, że można i tak. Nie zauważyłam, aby krótkie gotowanie wpłynęło ujemnie na smak.