Budyń z kaszy gotowany na parze

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Budyń z kaszki

1/8 l (125ml) zatartej kaszki krakowskiej*
6 dkg masła
6 dkg cukru
6 dkg rodzynków
½ l mleka
cytrynowa skórka
kieliszek rumu
4 jaja
1 łyżka konfitur
Zagotować masło z mlekiem, wsypać kaszkę, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i wstawić do piecyka na 20 minut. Utrzeć tymczasem cukier z żółtkami i cytrynową skórką, dodawać do żółtek przestudzoną kaszkę i ucierać na gładką masę, wrzucić rodzynki i wlać rum, mieszać łopatką, w końcu dodać ubitą z białek pianę, wymieszać lekko. Włożyć do wysmarowanej masłem formy budyniowej, gotować 1 godzinę. Gotowy budyń wyrzucić z formy, przybrać konfiturami, w sosjerce podać sos z czerwonego wina. Można przed podaniem budyń polać rumem i zapalić.

*Zatarcie kaszki: wymiesznie suchej kaszki z jajkiem w proporcji 1 jajko na 1/4 litra kaszki, następnie dobrze ususzonej.



Sos z czerwonego wina

¼ l czerwonego wina
2 goździki
szczypta imbiru
4 ziarna jałowca
kawałek cynamonu
szczypta skórki cytrynowej
6 dkg cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 dkg rodzynków
Zagotować ¼ l wino z ½ szklanki wody, korzeniami i cukrem. Rozbić w szklance z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną, zaciągnąć sos i przecedzić przez sitko, wsypać opłukane i przebrane rodzynki, raz jeszcze zagotować. Podawać gorący lub zimny do budyniu lub do ryżowej leguminy.

---------------------------------------------------------------------------

Budyń z kaszy jęczmiennej

¼ l kaszy
½ l mleka
4 dkg masła
4 jaja
3 dkg gorzkich migdałów
6 dkg rodzynków sułtańskich
kieliszek rumu
6 dkg cukru
Do budyniu ¼ l śmietany
6 dkg cukru
Ugotować kaszę z mlekiem masłem i wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać kolejno ostudzoną kaszę, posiekane migdały, rodzynki i rum. Zamieszać w końcu z tęgo ubita pianą, gotować w formie 1 ½ godziny (90 minut). Podawać do budyniu ubitą z cukrem śmietanę.


Źródło: "Jak gotować", autor: Maria Disslowa książka z 1938 wydannie z 1989r .