Budyniowo - orzechowa wariacja

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
CIASTO:
4jajka
szkl.cukru
szkl.maki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżki startej skórki z pomarańczy
MASA BUDYNIOWA:
budyń wanil.na0.5l mleka(bez cukru)
0,5l mleka
15 dag margaryny
10dag cukru pudru
kopiasta łyżeczka maki ziemniaczanej
MASA ORZECHOWA:
szkl.zmielonych orzechów
1/3szkl.cukru
0,5szkl mleka
20dag masła(margaryny)
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa
2 małe jabłka
biszkopty podłuzne(20szt)
dżem truskawkowy
rozdrobnione orzechy do posypania

CIASTO:Jajka utrzec z cukrem,dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz skórke z pomarańczy.Dokładnie zmiksować.Przelac do formy(30x25).Piec ok 25min.
MASA BUDYNIOWA:Ugotować budyń,dodajac make ziem.Rozpuścić margaryne z cukrem pudrem i wszystko( jeszcze gorące) zmiksować.Ostudzić.

Rozpuścić galaretke w 0,5szkl wody,a gdy przestygnie zetrzec do niej jabłka.Biszkopty posklejac dżemem.
MASA ORZECHOWA:Mleko zagotować z cukrem,dodać orzechy,chwilę pogotować.Rozpuszczony tłuszcz zmiksować z masa(również wszystko jeszcze gorące)

PRZEŁOŻENIE:Na upieczony spód(radze go nasączyć) wyłożyć masę budyniową,następnie rozłożyć biszkopciki,pozostawiając między nimi odstępy.Między biszkopty wlać tężejącą galaretke.Gdy zastygnie wyłożyć mase orzechową i posypać rozdrobnionymi orzechami.
bc2cc38c321f4506abd668974a3ee342,5,19,0.jpg
2e353e8ac8a87bde06e17762f8470529,5,19,0.jpg

ciasto jest pyszne
mniam.gif
przepis i zdjęcie pochodzą z netu niestety
icon_redface.gif
bo mnie cyfrówka siadła 2 dni temu
cry_1.gif
ale dziś robiłam i dziś już prawie nie ma
mniam.gif