Buraczki marynowane w soku jablecznym

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
pasteryzuje się druga porcja tych pysznych buraczków
icon_smile.gif


 

klementyna

Member
Sty 23, 2010
6
0
0
Elka @ 14 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=562114Buraczki marynowane w soku jablecznym

okolo 1 kg ugotowanych i obranych buraczkow (zwykle robilysmy z Mama z samych drobnych okolo 2.5 - 3 cm diam. - takich, co nie urosly
icon_smile.gif
)))
100 ml octu jablecznego
0.5 l soku jablecznego (przefiltrowac)
100 g miodu
3 - 4 gozdziki
laska cynamonu
20-25 g grubej soli

sok i ocet zmieszac, dodac miod, gozdziki i sol. Zagotowac razem z cynamonem. Buraczki ulozyc w sloikach (moga byc i wieksze buraczki, ale ich trzeba pokroic w plastry. Buraki zalac wrzacym sokiem, i pasteryzowac 10 - 15 min. Zawekowac. Swietne sa i same, i jako dodatek do innych dan.
ROBIŁAM TE BURACZKI,Z MAŁĄ ZMIANKA,ŻE JE UTARŁAM NA DROBNEJ TARCE I WYSZŁY REWELACYJNE,POLECAM
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Zrobiłam cztery słoiki. Na jeden zabrakło mi soku jabłkowego, to zrobiłam z wiśniowego.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,426
113
Zrobiłam dzisiaj te buraczki. Drobnych nie miałam skąd wziąć, więc kupiłam jak najcieńsze i najmniejsze podłużne i pokroiłam w poprzek na kawałki.
Bardzo jestem ciekawa jakie będą. Czy gdzieś jest podane ile czasu trzeba czekać na efekt marynowania?

Bez_tytu_u.jpg
 

Załączniki

  • Bez_tytu_u.jpg
    Bez_tytu_u.jpg
    41.9 KB · Wyświetleń: 2