Burgery marchwiowe z tahini

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
burger.JPG

zainspirowalam sie tym przepisem: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/11011/c...-sesame-burgers . Skladniki mniej wiecej takie same, ale wykonanie zupelnie inne.

Skladniki na marchwiowego kotleta:
700g marchwi, obranej i pokrojonej w grube plastry
400g ciecierzycy (dalam z puszki)
1 cebula, pokrojona (u mnie posiekany szczypiorek)
1 duza, czubata lyzka tahini
1 lyzeczka kuminu
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka ostrych platkow papryki
starta skorka z jednej cytryny i sok z polowki cytryny
1 jajko
bulka tarta - tyle by mozna bylo ulepic kotleta.

1. Marchew upiec lub ugotowac (cebule tez bym upiekla, lub drobno starla i dodala bez obrobki termicznej).
2. Wszystkie skladniki poza bulka wrzucic do miski i zmiksowac blenderem. Dodac tyle bulki zeby mozna bylo lepic kotlety.
3. Kotlety obtoczyc w bulce tartej i smazyc na oleju na patelni.

Mozna podawac same kotlety, lub zrobic z nich burgery. Wtedy dodatkowo potrzeba m.in: bulek, serka typu philadelphia, zieleniny, awokado, surowej cebulki, slodkiego sosu chilli itp

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • burger.JPG
    burger.JPG
    128 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
A bez tahini da radę? Potrzebna dla smaku czy konsystencji? Jakiś zamiennik może? Tofu, a sezamu sypnąć do smaku?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Tahini tylko do smaku. Mozna sypnac ziaren sezamu albo pominac. Ale smak sezamowy bardzo ladnie sie komponuje z marchewka, wiec w miare mozliwosci polecam dodac
icon_smile.gif