Ciąg dalszy ...
Zrobiłam i smak bardzo mi odpowiada bo ... nie czuje się cukru pudru jak większości kupionych i dobrze komponują się smaki obu ziaren. Nie uniknęłam błędu bo ... nie wyczuwam cukrowych niteczek. No cóż, następnym razem bardziej się przyłożę
.
Moja jest ciemniejsza (dałam więcej kakao).
A tu zapomniana sezamowa
Nie pamiętam skąd jest ten przepis ...
Przepis na domową chałwę
Najzdrowszą chałwę przyrządzimy samodzielnie. Używając naturalnych produktów możemy mieć pewność, że smakołyk zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych mikroelementów.
Składniki: 300 g ziaren sezamu, 50 ml miodu, łyżkę białego cukru, 3/4 łyżeczki wody, rodzynki.
Przygotowanie: cukier rozpuścić w niecałej łyżeczce wody i dodać go do miodu tak, aby powstała jednolita konsystencja. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć je, cały czas mieszając i nie dopuszczając do ich przypalenia. Po lekkim zbrązowieniu, sezam przesypać do moździerza i ubić na jednolitą masę. Następnie połączyć go z cukrem i miodem, wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę schłodzić w lodówce, aż stężeje. Kroić lekko zwilżonym nożem i np. podawać z gałką lodów.
LUB
domowa chałwa to zmielony sezam uprażony na suchej patelni + trochę miodu można dodać bakalie ciekawie smakuje tez z pistacjami masa do foremek i do lodówki aż stężeje.