Cherry pie

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobiłam. Pyszności!! Jest dokładnie taki, jaki jadłam rok temu na wakacjach w Szkocji.
Mniam
mniam.gif


Nie jest tak piękny jak Dziuni ale w smaku rewelacja
icon_smile.gif


Tu przed pieczeniem:

PICT0426.JPG

I po:

PICT0429.JPG

PICT0446.JPG

PICT0449.JPG
 

Załączniki

  • PICT0426.JPG
    PICT0426.JPG
    131.9 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0429.JPG
    PICT0429.JPG
    159.9 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0446.JPG
    PICT0446.JPG
    174.5 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0449.JPG
    PICT0449.JPG
    169.7 KB · Wyświetleń: 5

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Aż mi wstyd, bo zadnego ciasta nie robiłam jeszcze tak długo
icon_lol.gif

Zrobiłam masę - jest obłędnie pyszna! Cudowna! Żadnych słów tu nie dość!

No, i zorientowałam się, że tydzień Fioletowy, w którym chciałam wziąść udział , przypada akurat na czas mojej nieobecności, więc masę zapasteryzowałam w słoiku na potem. Już się nie mogę doczekać, zdjęcie Alicjanki, to prezentujące ciasto w przekroju, jest piękne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
No, zakochałam się w tym cieście
icon_redface.gif

Jest wspaniałe!!
Tym razem zrobiłam z jabłkami i z Cherry pie, zrobił się Apple pie
icon_mrgreen.gif

Jabłka przygotowałam w ten sam sposób co wiśnie. Z wiśniami ma bardziej wyrazisty smak ale jabłka są też dobre
icon_smile.gif



PICT1458.JPG
 

Załączniki

  • PICT1458.JPG
    PICT1458.JPG
    49.7 KB · Wyświetleń: 5

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
moja mama dodaje smalec do ciasta kruchego na szarlotke - pol na pol z margaryna - jesli jest w przepisie 200g tluszczu to mama daje 100g margaryny i 100g smalcu i ciasto faktycznie jest duzo smaczniejsze, nie wiem czy dodatek smalcu ma wplyw na dlugosc przechowywania/swiezosc, bo zszarlotka znika po jednym dniu
icon_biggrin.gif
 

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
Po tych rewelacjach na temat smalcu w cieście będę, jako wegetarianka, ostrożniej podchodzić do wypieków obcych ludzi...
gruebel_2.gif
Uważałam na żelatynę, ale smalcu w szarlotce nigdy bym się nie spodziewała.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
jej jakie to pyszne jest , ja dałam olej kokosowy ,ale tylko 30g , bo masła dałam kostkę 200g
Miałam ciut mało wiśni i przed samym pieczeniem dosiekałam 2 banany , wymieszałam z wiśniami i nie czuć ich ,a ciasto rewelacja ,poszło całe w jedno popołudnie

czerwiec_681.jpg

czerwiec_703.jpg
 

Załączniki

  • czerwiec_703.jpg
    czerwiec_703.jpg
    104.9 KB · Wyświetleń: 5
  • czerwiec_681.jpg
    czerwiec_681.jpg
    169 KB · Wyświetleń: 5

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, robie bardzo podobnie, w roznych wariantach, ostatnio z czarnymi jagodami i wanilia, przpyszne.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Podnoszę, bo sezon wiśniowy i właśnie ciasto stygnie
mniam.gif

Robiłam kilka razy w tamtym roku i było pyszne. Jedyna modyfikacja to taka, że górną część ciasta ścieram na tarce.