- Cze 25, 2007
- 435
- 0
- 0
prawdziwy chinczyk robiony jest z kremem patissiere i polewany lukrem,ale moje dziecko ,ktore nie je zbyt wiele ciast lubi je tylko z czekolada (dla tych,ktorzy chcieliby oryginalna wersje,chetnie podam przepis),a oto moj zmodyfikowany:
100ml mleka
20gr drozdzy
10gr cukru
250gr maki
szczypta soli
1 jajko
nutella (ile kto lubi)
pepitki czekoladowe do posypania
mleko lekko podgrzac,rozpuscic drozdze i dodac cukier,nastepnie make ,jajko i szczypte soli polaczyc z drozdzami i wyrobic w maszynie z hakiem -tak jak chleb(albo recznie,jesli nie mamy maszyny),nie potrafie opisac konsystecji,wiec wstawie zdjecie,nastepnie odstawic na 30 min do wyrosniecia,po tym czasie zrzucic na stolnice,odgazowac lekko i rozwalkowac na prostokat,posmarowac nutella(ile kto lubi,ale nie za cienko) i zwinac w rulon,pociac na kawalki i ulozyc jeden przy drugim w blaszce wylozonej papierem do pieczenia(posypac czekoladowymi pepitkami,albo rodzynkami-lekko je wcisnac w ciasto),zostawic do wyrosniecia okolo 30min,rozgrzac piekarnik do 210°-piec okolo 20 min
smacznego
100ml mleka
20gr drozdzy
10gr cukru
250gr maki
szczypta soli
1 jajko
nutella (ile kto lubi)
pepitki czekoladowe do posypania
mleko lekko podgrzac,rozpuscic drozdze i dodac cukier,nastepnie make ,jajko i szczypte soli polaczyc z drozdzami i wyrobic w maszynie z hakiem -tak jak chleb(albo recznie,jesli nie mamy maszyny),nie potrafie opisac konsystecji,wiec wstawie zdjecie,nastepnie odstawic na 30 min do wyrosniecia,po tym czasie zrzucic na stolnice,odgazowac lekko i rozwalkowac na prostokat,posmarowac nutella(ile kto lubi,ale nie za cienko) i zwinac w rulon,pociac na kawalki i ulozyc jeden przy drugim w blaszce wylozonej papierem do pieczenia(posypac czekoladowymi pepitkami,albo rodzynkami-lekko je wcisnac w ciasto),zostawic do wyrosniecia okolo 30min,rozgrzac piekarnik do 210°-piec okolo 20 min
smacznego