Chinese Flatbread with Scallions-na grilla :-)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
I tak.
Zasugerowałam się tym że z pszennej bez smaku są i zamieniłam pół szkl mąki pszennej na żytnią i posoliłam ciasto.
Do masła wtarłam 2 ząbki czosnku, dodałam posiekaną świeżą bazylię i pomidory suszone w proszku, posypałam szczypiorkiem i tartym serem zółtym. Zapach boski, w smaku dobre, ale nic poza tym. Za sztywne wyszły, myślę że żytnia mąka się tu nie sprawdziła a i ciasto chyba ciut za twarde mi wyszło choć dolałam i tak więcej wody.

Następny raz będzie
icon_mrgreen.gif
może nawet dziś, z pszennej w całości i ciasto zrobię mięciuśkie i rozwałkuję przed smarowaniem baaardzo cieniutko, po zwinięciu na 0,5 - 1 cm. Myślę że wtedy będzie ok.
DSCF4655.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4655.JPG
    DSCF4655.JPG
    94.9 KB · Wyświetleń: 0

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Super zrobie w najblizszym czasie!!!
a czy ktos oglądał inne przepisy na tej stronie? zdjecia są przeapetyczne a to nawet za mało powiedziane!!!
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
hm... wychodzi tyle plackow, ile jest na zdjeciu, a jak duzych...
gruebel_2.gif
zazwyczaj rozwalkowuje na taka wielkosc, by mi sie na tacce zmiescily, zalozmy, ze sa ciut mniejsze od duzego plaskiego talerza...
 

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
zrobilam placki lecz na opak, nie doczytałam
dump.gif

wymieszalam wszystkie skladniki razem, oprócz dodatków
placki OK, nie wyrosły mi za specjalnie
najlepiej podchodzą mi z serem typu Rokpol
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ale one nie rosna- nie maja na czym...
caly ich urok jest taki, ze dzieki maslu rozdzielaja sie na platy, ktore pod wplywem ciepla staja sie chrupiace...