Chleb Baltonowski

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Chleb Baltonowski.jpg
Przepis na ten chleb podał właściciel piekarni rzemieślniczej @gryzmi_.
Ja zamiast kwasu żytniego dodałem zakwas żytni😁 i wyszedł bardzo smaczny chlebek ze strzelającą po upieczeniu skórką. Największą zaletą chleba jest krótki czas od przygotowania (bez czasu przygotowania zakwasu) do wypieku: około 2 godziny.

Chleb Baltanowski
420g wody
725g mąki pszennej typ 750
20g mąki żytniej typ 720
20g mąki żytniej Typ 2000
230g kwasu żytniego/zakwasu żytniego
19g soli
15g świeżych drożdży
Mieszamy wodę z zakwasem i solą, dodajemy drożdże a następnie mąki. Wyrabiamy przez 5-8 minut na niskich obrotach. Leżakowanie ciasta (fermentacja wstępna ) 40min. Formujemy bochenki (porcja na 2 duże chleby) i wkładamy, złączeniem do góry, do koszyczków.
Wyrastanie końcowe około 40-50 minut (powinno przyrosnąć prawie dwukrotnie).
Nie trzeba nacinać, ale można :).
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230C a następnie 20-25 minut w temperaturze 200C.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Aż mnie korci, żeby zaraz lecieć do kuchni i robić. Wezmę na wstrzymanie, bo mam jeszcze trochę darnickiego, ale w piątek musowo upiekę.
O, i przygotuję zakwas na białej żytniej, bo mam tylko na razowej.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Ja drożdże tylko pokruszyłam i dodałam do mąki.
Użyłam zakwasu z mąki żytniej 2000, bo tylko taki mam.
I chleb wyszedł taki bielutki? Zwróciłam uwagę na kolor, dlatego chciałam zrobić zakwas z białej żytniej mąki. A tu mi mówisz, że można dać z razowej i jest śliczny biały.
Dzięki, Hazo.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Ale mąki żytnie 2000 są różne. Mój zakwas robię na takiej jak niżej. Ona jest dość drobno zmielona. Z gruboziarnistej może być inny.
IMG_20220324_124450.jpg
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Jak chcecie uzyskać bielutki chleb to zakwas można poprowadzić na mące żytniej 720 lub 960. Ja do zakwasu używam głównie żytniej 1400 i lub 2000 (grubo mielonej). W tym chlebie, piekarnie używały mąki żytniej jasnej (500 lub 720). Generalnie jak kto lubi i na jaki chleb ma się ochotę😁
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Jak chcecie uzyskać bielutki chleb to zakwas można poprowadzić na mące żytniej 720 lub 960. Ja do zakwasu używam głównie żytniej 1400 i lub 2000 (grubo mielonej). W tym chlebie, piekarnie używały mąki żytniej jasnej (500 lub 720). Generalnie jak kto lubi i na jaki chleb ma się ochotę😁
Gdzie ją kupujesz? Swego czasu Gdańskie Młyny robiły taką i bardzo ją lubiłam, ale od paru lat nie widzę w sklepach.

Zrobiłam sobie biały zakwas na mące 720 zaszczepiony 2 łyżeczkami żytniego 2000. Jutro będzie gotowy do pieczenia.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Gdzie ją kupujesz? Swego czasu Gdańskie Młyny robiły taką i bardzo ją lubiłam, ale od paru lat nie widzę w sklepach.

Zrobiłam sobie biały zakwas na mące 720 zaszczepiony 2 łyżeczkami żytniego 2000. Jutro będzie gotowy do pieczenia.
Najczęściej w Młynie Ciechanowiec (mają wspaniałą mąkę pszenną 750 i inne także - tylko spore koszty przesyłki). Dobre mąki są także u naturalniezdrowe.pl.
 
Ostatnia edycja:
  • Dzięki
  • Like
Reakcje: reniam_123 i qd

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,495
113
Mój Baltonowski już w trakcie końcowego wyrastania. Zakwas dałam taki jaki miałam czyli mieszany pół na pół z mąki żytniej 1850 i 720 bo zawsze taki robię.
Zrobiłam z połowy porcji i akurat ciasta wystarczyło mi na małą keksówkę w której zawsze piekę swój chlebek.
No i upiekę go w foremce bo taki bohater to ja nie jestem, żeby piec na luzaka ,a poza tym chyba brak mi ambicji i nie dążę do ideału pieczenia bez formy :zahn:
 
  • Haha
Reakcje: h-elen