Chleb czekoladowy świderek

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Przepis, sposób robienia i składania ciasta pochodzą z:
http://happyhomebaking.blogspot.com/2007/0...and-twirls.html
oraz
http://bakingfiend.blogspot.com/2006_11_01_archive.html

Pasta czekoladowa:
  • 20 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 białko
  • 80 ml mleka
  • 18 gram kakao
  • 10 gram masła
Wymieszać cukier i mąkę z białkiem aż będą gładkie (nie trzeba ubijać). Dodać kakao do ciepłego mleka i mieszać aż dobrze się połączą
Dodać miksturę jajeczną do mleka i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając do mocnego zgęstnienia. Dodać masło i mieszać aż całe się wchłonie.
Zostawić pastę do wystygnięcia i rozwałkować na kwadrat 14 x 14 cm ( na folii plastikowej)
Włożyć do lodówki

Ciasto drożdżowe:
  • 150 gram mąki chlebowej
  • 150 gram maki
  • 5 gram drożdży instant
  • 3 gramy soli
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 gram cukru pudru
  • 50 gram masła
Do smarowania:
żółtko z 1 łyżką wody
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać przez 8 min i dodać masło. Dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy 1,5 raza powiększy rozmiar, umieścić ciasto w lodówce na 1 godzinę.
Po 1 godzinie, rozwałkować ciasto na kwadrat 25x25. Umieść kwadrat z pasty czekoladowej na środku ciasta. Zagiąć ciasto z każdej strony zasłaniając szczelnie czekoladę i dobrze docisnąć łączenia. Rozwałkować na prostokąt 45 x 21 cm. Złożyć na trzy razy (tak jak list). Włożyć do lodówki na 1 godzinę
Po godzinie powtórzyć powyższy krok (wałkowanie i złożenie na 3 razy). Zostawić na 10 min.
Po 10 min. rozwałkować ciasto na prostokąt 14x30cm. Przeciąć w środku (wzdłuż boku 30cm), ale nie całkowicie,(pozostawić na około 3cm u góry), a następnie skręcić pasma i okręcić je wokół siebie.
Włożyć zwinięte ciasto do formy i pozostawić w temp. pokojowej aż ciasto wyrośnie do 80% formy.
Posmarować chleb żółtkiem rozbełtanym z wodą.
Piec w 190° C przez 35-40 min w nagrzanym piecu. (Wstępnie nagrzewanie piekarnika 200° C)

Moje uwagi:
- Użyłam świeżych drożdży (zrobiłam zaczyn)
- Masło dodałam rozpuszczone
- Pasta czekoladowa musi być naprawdę bardzo gęsta (przy pierwszym podejściu do tego przepisu próbowałam zrobić bułki tym sposobem : http://www001.upp.so-net.ne.jp/e-pan/choco.../chocobread.htm i nie zagęściłam dostatecznie pasty, która po wałkowaniu i składaniu ciasta była wszędzie tylko nie w bułeczkach
icon_lol.gif
)

 

Załączniki

  • zebra.jpg
    zebra.jpg
    46.8 KB · Wyświetleń: 0
  • zebra_1.JPG
    zebra_1.JPG
    58.9 KB · Wyświetleń: 0

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Ciekawy przepis! Już go wydrukowałam. Olela- ile użyłaś drożdży świeżych ? Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
wink.gif
Noemi
 

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Wzięłam 10 gram i ciasto rosło całkiem dobrze.

Z przeliczaniem drożdży mam zawsze kłopot. Wg przelicznika, że drożdże instant to 40 % drożdży świeżych w tym przepisie powinno być chyba ciut więcej (12,5 grama).
Pozdrawiam
Ela
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nie działa mi ten pierwszy link
icon_sad.gif


Bardzo podoba mi się to pieczywko, ale musiałabym być wyjątkowo zawzięta w dniu, w którym bym robiła ten smakołyk
icon_wink.gif

a i najpierw trzeba było by poćwiczyć walkowanie
rofl.gif
 

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Wydaje mi się, że link powinien działać. Spróbuj może przez główną stronę tego blogu http://happyhomebaking.blogspot.com/
przepis jest w zakładce Chocolate Swirl Buns & Spiderman Buns.

Po pierwszej próbie ze zbyt miękką pastą czekoladową, która wyłaziła na wszystkie strony przez najmniejszą dziurkę w cieście wałkowanie rzeczywiście przyprawiało mnie o ciarki. Ale na szczęście tym razem nawet jak ciasto się przerwało pasta zachowywała się przyzwoicie
icon_wink.gif


Opis przez to składanie i wałkowanie wygląda na zakręcony
gruebel_2.gif
ale przy robieniu nie jest tak źle.