Chleb domowy na zakwasie żurkowym

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Rośnie ciasto na niego.
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Mąż powiedziedział, że to najlepszy chleb jaki upiekłam. Domownicy jedzą kolejne kanapki
icon_smile.gif
Chleb do powtórki! Dziekuję za przepis.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przyznam, że trzymałam kciuki i czekałam w napięciu na Twoja relację
icon_smile.gif
. Cieszę się, że ładnie wyszedł i Wam smakuje
icon_biggrin.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Upieklam dzisiaj rano przed wyjsciem do pracy wiec nie probowalam ale maz jadl na lunch i chwalil.
Dziekuje Mala_Mi.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Roman - bardzo się cieszę!
Ale fajnie, agu!

icon_smile.gif
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Miałam strasznie gęsty zakwas słoikowy, więc musiałam dużo więcej wody dolać, bałam się, co z tego wyjdzie. Posypałam otrębami żytnimi. Chlebek wyszedł pyszy
mniam.gif

Smakował nawet ślubnemu, a jego niełatwo zadowolić.. Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wyszedł Ci piękny!
icon_smile.gif

Niepotrzebnie jednak dodawałaś więcej wody: jak pisałam w poście z przepisem " Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości".
Ten gesty zakwas słoikowy to mój ulubiony zakwas, ilość wody w przepisie jest dla niego wystarczajaca, ja nie dodaję jej więcej.
icon_smile.gif
 

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
I ja dzisiaj robiłam z podwójnej porcji wyszedł wspaniały tylko nie mogłam dostac maki tpu 650 i dałam 550 ale też wyszedł zdjęcia jutro bedą.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo się cieszę, agula! Z 550 bedzie po prostu lżejszy, ale też dobry, 650 jest do kupienia np. w lidlu.
 

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
Moje zdjęcia
0f75894ed0306354med.jpg

eca416485ec840aamed.jpg


Dzisiaj będe w lidlu akurat to sobie zobacze dzięki.
a chleb naprawdę rewelacja dzisiaj dużo lepszy niż wczoraj.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Śliczny! Nie kroiłaś czasem, kiedy był jeszcze gorący?
icon_wink.gif

Chleby domowe mają to do siebie, ze nie marnieją tak szybko w smaku, jak kupne. No i chleb domowy, jeśli będzie nie zjedzony, to zaobserwowałam, że wyschnie na kamień, ale nie spleśnieje. A sklepowy pleśnieje.
 

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
Kroiłam jak ciepły był bo nie mogłam wytrzymać ale dzisiaj jak już wystygł to jeszcze lepszy.
A mąka już kupiona.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,632
2,494
113
Mój dzisiejszy chlebek. Pieczony na mące pęłnoziarnistej "L" w składzie trzy ziarna:
żytnia, pszenna i orkiszowa, ten chleb zawsze mi się udaje, to jest mój przepis nr 1

Mała_Mi
cvety.gif


 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_chleb_zmniejszacz_pl_105896.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_chleb_zmniejszacz_pl_105896.jpg
    295.3 KB · Wyświetleń: 3

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Reniam, piękny, idealnie wyrośnięty
icon_smile.gif
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje.
icon_biggrin.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,632
2,494
113
Moja foremka to czarna keksówka o wym. 11/30 mierzona górą + po 1 cm brzegu odwijanego.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: