Chleb jogurtowy

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
540 g maki pszennej - typ 812
210 g drobnej maki szrotowej
180 g mleka
180 g wody
200 g jogurtu naturalnego
20 g swiezych drozdzy
40 g masla
18 g soli

Sposob wykonania
W jednej czesci wody rozpuscic drozdze.
Make pszenna, pszenna szrotowke, mleko, wode drozdzowa, pozostala wode i jogurt przelozyc do miski z robota kuchennego
i zagniatac na 1 poziomie ok 5 min. (ja zagniatalam recznie i troche dluzej)
Wmieszac maslo w malych kawalkach. Dodac sol i zagniatac nastepne 5-7 min. na poziomie 2-3 (Petra w Kenwood - ja recznie
icon_wink.gif
)

Ciasto przelozyc do naolejonej lekko miski, przykryc i odstawic na ok. 75 - 90 min.
Po tym czasie przelozyc ciasto na blat i podzielic na 2 czesci.
Uformowac z nich dwie kule i zostawic pod przykryciem
na 10 min.
Uformowac dwa podluzne bochenki i ulozyc je na dwoch kawalkach papieru. Przykryc i zostawic do wyrosniecia.
W miedzy czasie rozgrzac piekarnik z kamieniem na srodkowej polce na 225 st.
Gorne powierzchnie bochenkow oproszyc maka pszenna typ- 812
i zrobic ciecie przez cala dlugosc bochenka.
Chleby z papierem przelozyc na lopate i wsunac do piekarnika. Wlac filizanke wody, aby go zaparowac.
Po 15 min. otworzyc drzwiczki, zeby pozbyc sie pozostalej pary i usunac spod bochenkow papier.
Chleby piec nastepne 20 -30 min., az uzyskaja zloto-brazowy kolor.
Wystudzic na kratce.

Moje notatki:
Wtedy, gdy pieklam ten chleb, nie mialam mak, ktore sa podane w przepisie, zamienilam wiec make pszenna 812 na pszenna 550,
a drobna, pszenna szrotowke, na szrotowke srednia zytnia.
Ciasto wyrabialam, jak zwykle - recznie, bylo dosc klejace.
Pieklam na blasze wylozonej papierem i bez kamienia.

Przepis ze strony http://www.petras-brotkasten.de/BrotJoghurtSchrotBrot.html


chleb_jogurtowy.JPG

chleb_jogurtowy__1_.JPG
 

Załączniki

  • chleb_jogurtowy.JPG
    chleb_jogurtowy.JPG
    29.3 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_jogurtowy__1_.JPG
    chleb_jogurtowy__1_.JPG
    29.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Chleb jest bardzo pyszny. Ja użyłam mąki: typ 650 + pszenna pełnoziarnista + żurkowa.
Podchodziłam do pieczenia chleba niczym pies do jeża, a tu nie ma się czego bać. Ciasto pięknie mi wyrosło, potem ślicznie się formowało. Nie mam kamienia więc piekłam na blaszce piekarnikowej, rozgrzanej razem z piekarnikiem. Uformowany chleb wyrastał na deseczce wyłożonej papierem a potem razem z tym papierem zsunęłam z deseczki na gorącą blachę. Na dno piekarnika wrzuciłam kilka kostek lodu.
Kroiłam jeszcze ciepły, bo trudno było wytrzymać tak pięknie pachniał.

chleb7.JPG

chleb11.JPG
 

Załączniki

  • chleb7.JPG
    chleb7.JPG
    135 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb11.JPG
    chleb11.JPG
    133.2 KB · Wyświetleń: 1