- Paź 23, 2004
- 3,678
- 1,319
- 113
składniki
50 dkg mąki,
płaska łyżeczka soli,
5 dkg drożdży
5 dkg orzechów laskowych
pół szklanki karmelu
pół szklanki mleka lub maślanki
1-2 łyżki oleju
sposób przygotowania
Przesiać do miski mąkę, posolić i usypać z mąki kopczyk. W mące zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w mleku lub maślance i pozostawić w cieple na 15 minut.
Posiekać orzechy na połówki (kilka pozostawić całych) i wsypać wszystkie do mąki.
Drożdże wlać do dołka, następnie karmel i energicznie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dalej wyrabiać już rękami do całkowitego połączenia się składników. Na końcu dodać olej i jeszcze lekko wyrobić.
Przełożyć ciasto do podłużnej, wysmarowanej olejem formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia (przykryć blachę ogrzaną ściereczką) na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C, włożyć ciasto i piec około 40 minut, w temperaturze nie przekraczającej 220 stopni. Po upieczeniu (można sprawdzić patyczkiem - czy suchy- wyjąć chleb, przy pomocy pędzelka posmarować go letnią wodą (troszeczkę) i od razu wyłożyć na deskę aby wyparował, najlepiej ułożyć na węższym boku.
dodatkowe informacje
Jeżeli surowe ciasto wydaje się zbyt twarde (ponieważ są różne gatunki mąki) można przy wyrabianiu dodaż 2 łyżki ostudzonej gorzkiej kawy.
KARMEL
6 łyżek cukru, szczypta cynamonu,
pół szklanki zimnej wody
sposób przygotowania
Należy postawić na gazie czystą suchą patelnię i wsypać do niej cukier z cynamonem. Ostrożnie podrzewać aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Gdy już całkowicie się stopi i mocno zbrązowieje, szybko zdjąć z ognia i powoli wlać wodę.
Uważać na parę. Zamieszać ponownie na ok. 1 minutę postawić patelnię na gazie, aby karmel dobrze się rozpuścił. Po ostudzeniu wlać do buteleczki. Można przechowywać bardzo długo.
50 dkg mąki,
płaska łyżeczka soli,
5 dkg drożdży
5 dkg orzechów laskowych
pół szklanki karmelu
pół szklanki mleka lub maślanki
1-2 łyżki oleju
sposób przygotowania
Przesiać do miski mąkę, posolić i usypać z mąki kopczyk. W mące zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w mleku lub maślance i pozostawić w cieple na 15 minut.
Posiekać orzechy na połówki (kilka pozostawić całych) i wsypać wszystkie do mąki.
Drożdże wlać do dołka, następnie karmel i energicznie wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dalej wyrabiać już rękami do całkowitego połączenia się składników. Na końcu dodać olej i jeszcze lekko wyrobić.
Przełożyć ciasto do podłużnej, wysmarowanej olejem formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia (przykryć blachę ogrzaną ściereczką) na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C, włożyć ciasto i piec około 40 minut, w temperaturze nie przekraczającej 220 stopni. Po upieczeniu (można sprawdzić patyczkiem - czy suchy- wyjąć chleb, przy pomocy pędzelka posmarować go letnią wodą (troszeczkę) i od razu wyłożyć na deskę aby wyparował, najlepiej ułożyć na węższym boku.
dodatkowe informacje
Jeżeli surowe ciasto wydaje się zbyt twarde (ponieważ są różne gatunki mąki) można przy wyrabianiu dodaż 2 łyżki ostudzonej gorzkiej kawy.
KARMEL
6 łyżek cukru, szczypta cynamonu,
pół szklanki zimnej wody
sposób przygotowania
Należy postawić na gazie czystą suchą patelnię i wsypać do niej cukier z cynamonem. Ostrożnie podrzewać aż cukier zacznie się topić i brązowieć. Gdy już całkowicie się stopi i mocno zbrązowieje, szybko zdjąć z ognia i powoli wlać wodę.
Uważać na parę. Zamieszać ponownie na ok. 1 minutę postawić patelnię na gazie, aby karmel dobrze się rozpuścił. Po ostudzeniu wlać do buteleczki. Można przechowywać bardzo długo.