Chleb kminkowy - domowy

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
  • drożdże suszone - 2 dag lub 1 łyżka,
  • drożdże świeże - 5 ag, lub 2,5 łyżki,
  • mleko lub serwatka, maślanka, woda - 50 dag, lub 2 szkl.,
  • mąka pszenna - 1 kg lub 6 szkl.,
  • sól - 0,6 dag lub 1 łyżeczka,
  • kminek - 1 dag lub 1 łyżeczka,
  • kwasek cytrynowy - 5 g lub 1 łyżeczka do kawy.
Jeżeli do ciasta używa się mleko świeże lub maślankę, należy dodać kwasku cytrynowego, który zaostrza smak chleba.


Mąkę przesiać.

Mleko lekko podgrzać, rozmieszać w nim szklankę mąki, drożdże i postawić do wyrośnięcia.

Sól i ewentualnie kwasek cytrynowy rozpuścić w małej ilości wody, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, kminek, dokładnie wyrobić ciasto.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie go przenieść, włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki lub prodiża (do 1/3 wysokości), posmarować wodą, mlekiem lub piwem, posypać kminkiem.

Wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250°C przez około 50 minut.