chleb pomidorowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
chleb.JPG

Przepis znalazłam tutaj

Składniki podaję tak, jak w przepisie, wykonanie moje:

1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru (ja dałam 1 łyżkę)
1 łyżeczka soli (dałam ciut więcej niż pół)
2 łyżeczki suchych drożdży (dałam ok 3 dag świeżych)
50 gr roztopionej margaryny
1 łyżka pasty pomidorowej (dałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, takiego gęstego)

Wszystkie składniki (oprócz koncentratu) wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać koncentrat i dokładnie wymieszać, a jeżeli będzie się bardzo kleiło dosypać trochę mąki.
Oba ciasta wyłożyć do misek i odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować obie części na prostokąty lub kwadraty, następnie nałożyć na siebie i zwinąć. Ja się zagadałam i zwinęłam w roladę, ale w oryginalnym przepisie ciasto zwija się w roladę do połowy, a następnie zaczynając z drugiej strony znów w roladę, ale do dołu.

tutaj zdjęcie tego chlebka zwinięte tym sposobem
a tutaj chlebek z dwóch rolad

Zwinięte ciasto układamy w formie i odstawiamy znów na ok godzinę. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami.

Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Chlebek bardzo bardzo dobry
lecker.gif
delikatny posmak pomidorowy, bardzo chrupiąca skórka. Na moim zdjęciu nie widać tego kolorku fajnego, bo ciemno już i światło się świeci. Ale na zdjęciu z linka widać idealnie ten kolor.
 

Załączniki

  • chleb.JPG
    chleb.JPG
    103.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: