Chleb pszenno-żytni
Składniki:
pszenica - 100g
żyto - 100 g
mąka pszenna - 100 g
cukier - 1 płaska łyżeczka
sól - 1 płaska łyżka
drożdże - 30 g
olej - 50 g
ciepła woda - 270 g
Pszenicę i żyto zmielić na mąkę, poz. turbo - 45 s
Dodać resztę składników i w poz. turbo przytrzymać 20 sekund, następnie w pozycji interwał wyrobić ciasto przez 1 minutę. Ciasto przełożyć do foremki, a foremkę włożć do dużej torebki foliowej (torebkę u góry związać, uważać, by ciasto nie miało możliwości przyklejenia się do torebki) i postawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Piec w temp. 225 st przez 15 minut, a nastepnie zmniejszyć temperature do 200 st. i piec jeszcze ok. 20 minut.
Nie podałam jaka mąka pszenna, bo mi z każdej dobry chlebek wychodzi.
Składniki:
pszenica - 100g
żyto - 100 g
mąka pszenna - 100 g
cukier - 1 płaska łyżeczka
sól - 1 płaska łyżka
drożdże - 30 g
olej - 50 g
ciepła woda - 270 g
Pszenicę i żyto zmielić na mąkę, poz. turbo - 45 s
Dodać resztę składników i w poz. turbo przytrzymać 20 sekund, następnie w pozycji interwał wyrobić ciasto przez 1 minutę. Ciasto przełożyć do foremki, a foremkę włożć do dużej torebki foliowej (torebkę u góry związać, uważać, by ciasto nie miało możliwości przyklejenia się do torebki) i postawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Piec w temp. 225 st przez 15 minut, a nastepnie zmniejszyć temperature do 200 st. i piec jeszcze ok. 20 minut.
Nie podałam jaka mąka pszenna, bo mi z każdej dobry chlebek wychodzi.