- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Witam!
Czytuje to wspaniałe forum czasami a sama jestem "maszynistka", wiec podizele sie z Wami moim, dlugo wytesknionym, przepisem na chleb z maszyny. Chlebek nie kruszy sie i jest pyszny. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu, ktory zaczerpnelam ze strony allrecipes.com. Jest bardzo zmieniony i wlasciwie tylko stosunek maki do wody jest ten sam
Chleb pyszny z maszyny
1 szkl wody
1 szkl maki razowej (pszennej lub zytniej)
1 zabek czosnku (niekoniecznie)
szczypta drozdzy swiezych lub suszonych.
Wsadzic do maszyny, wymieszac. Zostawic co najmniej na noc.
Rano dodac:
1 szkl wody
ze dwie do czterech łyżek oleju lub oliwy (najlepiej z oliwek lub pestek winogron)
1 do dwóch łyżeczek oleju sezamowego (niekoniecznie)
1 łyżeczkę octu balsamicznego (niekoniecznie)
3 szkl mąki chlebowej
1/4 szkl otrąb
1/4 szkl pestek slonecznika/dyni
garstkę płatków owsianych lub jęczmiennych
łyżkę soli
szczypte cukru lub lyzke miodu
troche mniej niż 1/4 kostki drozdzy swiezych (suszonych bym dała 1 łyżeczkę)
Nastawic na program podstawowy (3 h).
Powyższy wykonalam wczoraj. Ale robie go prawie codzien, tylko zmieniam dodatki i rodzaj maki. Najlepszy wychodzi wlasnie z maki razowej i bulkowej (typ 650) w stos. 1:3. Pieklam tez z semoliny ale sie troche kruszyl i z samej chlebowej - jest tez super. Czesto dodaje lyzke siemienia i lyzke suchego maku - wtedy fajnie chrupie w zebach. Smacznego!
Czytuje to wspaniałe forum czasami a sama jestem "maszynistka", wiec podizele sie z Wami moim, dlugo wytesknionym, przepisem na chleb z maszyny. Chlebek nie kruszy sie i jest pyszny. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu, ktory zaczerpnelam ze strony allrecipes.com. Jest bardzo zmieniony i wlasciwie tylko stosunek maki do wody jest ten sam
Chleb pyszny z maszyny
1 szkl wody
1 szkl maki razowej (pszennej lub zytniej)
1 zabek czosnku (niekoniecznie)
szczypta drozdzy swiezych lub suszonych.
Wsadzic do maszyny, wymieszac. Zostawic co najmniej na noc.
Rano dodac:
1 szkl wody
ze dwie do czterech łyżek oleju lub oliwy (najlepiej z oliwek lub pestek winogron)
1 do dwóch łyżeczek oleju sezamowego (niekoniecznie)
1 łyżeczkę octu balsamicznego (niekoniecznie)
3 szkl mąki chlebowej
1/4 szkl otrąb
1/4 szkl pestek slonecznika/dyni
garstkę płatków owsianych lub jęczmiennych
łyżkę soli
szczypte cukru lub lyzke miodu
troche mniej niż 1/4 kostki drozdzy swiezych (suszonych bym dała 1 łyżeczkę)
Nastawic na program podstawowy (3 h).
Powyższy wykonalam wczoraj. Ale robie go prawie codzien, tylko zmieniam dodatki i rodzaj maki. Najlepszy wychodzi wlasnie z maki razowej i bulkowej (typ 650) w stos. 1:3. Pieklam tez z semoliny ale sie troche kruszyl i z samej chlebowej - jest tez super. Czesto dodaje lyzke siemienia i lyzke suchego maku - wtedy fajnie chrupie w zebach. Smacznego!