Chleb szafranowy z rodzynkami

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Lekko słodkawy, chałkowy, z dużą ilością rodzynek. wspaniały z masłem i konfiturami.



100 g zakwasu pszennego*
8 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
12 nitek szafranu zalanych 1 łyżką wrzącej wody
25 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
30 g masła
200 ml mleka o temp. pokojowej
100 g rodzynek

jajko+2 łyżeczki śmietanki do posmarowania


*jeśli nie mamy zakwasu pszennego, to najpierw robimy zaczyn z:
100 g mleka
8 g drożdży
100 g mąki pszennej
i odstawiamy go na 1 h.
Wówczas zmieniamy nieco proporcje i dajemy: 250 g mąki pszennej (zamiast 300 g) i 150 ml mleka (zamiast 200 ml), nie dodajemy dodatkowych drożdży- reszta jak w przepisie.


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto,jeśli jest zbyt suche, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Na końcu dodajemy rodzynki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C. Formujemy bułkę w kształcie litery 'S' lub wkładamy ciasto do małej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub mąką. Pozwalamy mu podrosnąć ok. 20-30 minut. Smarujemy jajkiem ze śmietanką, posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 190 st C. i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone w środku.


Smacznego
_____________
liska