Siedmiokropka
Member
- Sty 9, 2008
- 5,224
- 0
- 0
Męczę ten przepis od miesięcy
Podstawowy przepis jest dla mnie bazą i modyfikowałam go tak długo, aż wyszedł chleb, który niebywale smakuje mojemu mężowi, mnie i całej rodzinie. Wystarczy napisać, że nigdy nie robiłam połowy porcji, ani całej porcji, gdyż zawsze robię ciasto w podwójnej porcji podanej w przepisie
Zawsze robię też rzadsze ciasto, aby umieścić je w foremkach. Dla mnie jest to łatwiejsze do ogarnięcia, no i jest mniej sprzątania
Korzystam z mąk firmy Werka, dostępnych na Allegro. Przeważnie jest to żytnia razowa 2000, pszenna 850 i pszenna 1850 graham.
Podwójna porcja jest akurat na 3 blaszki 12x35 cm. Taka porcja wystarcza na 2 tygodnie, chyba że za dużo rozdam, to piekę co tydzień.
I chleb w przekroju. Ten niżej ma siemię lniane i pestki dyni. Krojony na świeżo, co widać:
Zakwas żytni, samodzielnie wyhodowany, już ma rok
Podstawowy przepis jest dla mnie bazą i modyfikowałam go tak długo, aż wyszedł chleb, który niebywale smakuje mojemu mężowi, mnie i całej rodzinie. Wystarczy napisać, że nigdy nie robiłam połowy porcji, ani całej porcji, gdyż zawsze robię ciasto w podwójnej porcji podanej w przepisie
Zawsze robię też rzadsze ciasto, aby umieścić je w foremkach. Dla mnie jest to łatwiejsze do ogarnięcia, no i jest mniej sprzątania
Korzystam z mąk firmy Werka, dostępnych na Allegro. Przeważnie jest to żytnia razowa 2000, pszenna 850 i pszenna 1850 graham.
Podwójna porcja jest akurat na 3 blaszki 12x35 cm. Taka porcja wystarcza na 2 tygodnie, chyba że za dużo rozdam, to piekę co tydzień.
I chleb w przekroju. Ten niżej ma siemię lniane i pestki dyni. Krojony na świeżo, co widać:
Zakwas żytni, samodzielnie wyhodowany, już ma rok