Chleb wieloziarnisty

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
gracha @ 18 Feb 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1604621Wierzę, bo mi się udał 2 razy, również siostrze i koleżance. Znika równie szybko jak się robi. A przyznam,że przepis widziałam dawno ale dopiero teraz mnie natchnęło!
Gracha, przepis widziałam dawno ale po Twoim wpisie postanowiłam go upiec, znika, znika - byliśmy po kolacji a już 1/2 keksówki nie ma.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Dzisiaj znowu upiekłam, tym razem: 1/2 kg krupczatki i 1/2 kg pszennej chlebowej, keksówki prawie nie ma a przed południem piekłam
icon_lol.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Też go dzisiaj piekłam, właśnie stygnie, to prawda - bezproblemowy, szybki i smaczny, dzisiaj część krupczaki zastąpiłam grahamką (uzyłam 1/2 kg mąki zwykłej, 1/4 krupczatki i 1/4kg grahamki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Ja również podmieniłam krupczatkę na pełne ziarno-175 g a reszta do 0.5 kg chlebowa.Pyszny wyszedł.U Hazo widziałam piękną błyszczącą skórkę ale nie podpowiedziała jak to czyni.Może tu zajrzy?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Zwykle tuż po wyjęciu bochenka z pieca smaruję go niewielką ilością masła. Stąd ten połysk, a po wystygnięciu chleba tylko on zostaje. Masła się nie wyczuwa.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Mój się piecze. Pół porcji, ale skład ściśle wg przepisu. Ciekawe, co wyjdzie, bo tak byle jak zabełtanego chleba jeszcze nie piekłam.
icon_lol.gif


Edit: dziwne zwyczaje ma ten chleb, jesli chodzi o rośnięcie
icon_smile.gif
, ale jednocześnie jest jednym ze smaczniejszych . Ma wszystkie opisane przez Was cechy, a nasiona przydają mu ciekawego smaku. Skórkę posmarowałam masłem, apetycznie błyszczy. Kolejny będzie z całej porcji.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Nie wiem czy wspominałam, że oprócz ziaren wymienionych w przepisie daję jeszcze czarnuszkę a zamiast cukru łyżkę miodu, z orzechami nie robiłam ale skorzystam z podpowiedzi.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
NO to dzisiaj na śniadanie zaserwowałam chleb tzw z garnka-smaczny moim zdaniem a mój mąż zjadł 1 kromkę, powiedział że jest ok ,,ale masz ten sprzed wczoraj?''.Tak więc piekę ten sprzed wczoraj skoro najsmaczniejszy póki co.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Bietko, mam kilka ulubionych, głównie na zakwasie, jak np. prosty i pyszny razowiec Tatter, młynarza Liski, czy codzienny Mirabbelki, z ziarnami, z cebulką, różne, często dla urozmaicenia piekę tostowe pszenne na drożdżach, albo tylko bułeczki, zależy od nastroju.
icon_smile.gif
Po jakims czasie wyłania się własny zestaw i przez jakis czas prowadzi w domowym rankingu, aż do kolejnej zmiany smaków i repertuaru.
icon_smile.gif
Życzę Ci udanych poszukiwań i oczywiście wypieków.
daumen.gif
icon_smile.gif