Chleb z miodem na zakwasie - z maszyny

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zakwas
wstawic conajmniej 12h wczesniej
3/4 szkl wody
1 szkl maki zytniej
1/2 lyzeczki suchych drozdzy
Zamieszac.

Chleb
zakwas oczywiscie
3/4 szkl wody
2 lyzki miodu
niepelna lyzka soli
1 szkl maki bialej
1do 1 i 1/2 szkl maki pelnej pszennej
1/2 lyzeczki suchych drozdzy

program BASIC, mocno przypieczony

kto najpierw daje mokre, potem suche moze zakwas zamieszac w kubelku maszyny i do niego dodac plynne i sypkie w kolejnosci.

dla pewnosci i szybkosci mozna odrobine zurku z butelki nastawiajac zakwas. Pol lyzeczki nie zaszkodzi. Szczegolnie jak sie lubi kwaskowy smaczek w chlebie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wczoraj bylam przerazona.
grilowalam, jak chleb sie mieszal i okazalo sie, ze bardzo niski jest.
Dalam tylko 2 szkl. maki. (nie liczac tej w zakwasie)
Wyszedl mocno wilgotny. Prawdziwy razowy. Doskonaly.
Teraz musze znalezc co sie im robi :mrgreen: zeby czrne byly.
Do litewskiego kakao dodaja. Ciemna melase zamiast miodu moge sprobowac, ale to chyba jeszcze nie to.

dam znac o wynikach ;)