Chleb z semoliny, czyli pane di semola
Przepis jest tutaj:
http://ilcuocodartificio.blogspot.com/2006...-di-semola.html
Biga
250 g semoliny
135 g wody o temp. 20°
2 g swiezych drozdzy
- wyrobic i zostawic w temp. 17° na 16 godzin
Zrobic ciasto z bigi dodajac:
250 g semoliny
170 g wody
4 g swiezych drozdzy
2 g slodu
11 g soli / na samym koncu /
- po wyrobieniu ciasta zostawic je na 30 minut, przykryte wilgotnym plotnem
- zrobic 2 okragle chleby, polozyc je odwrocone na drewnianym stole posypanym semolina
- zostawic w temp. pokojowej na 60 minut
- odwrocic i naciac / dosc gleboko / na krzyz
- piec w temp. 230° / przynajmniej 200° / spryskujac piekarnik woda
- po 10 minutach obnizyc temp. do 190° i piec jeszcze przez 20 minut
Przepis jest tutaj:
http://ilcuocodartificio.blogspot.com/2006...-di-semola.html
Biga
250 g semoliny
135 g wody o temp. 20°
2 g swiezych drozdzy
- wyrobic i zostawic w temp. 17° na 16 godzin
Zrobic ciasto z bigi dodajac:
250 g semoliny
170 g wody
4 g swiezych drozdzy
2 g slodu
11 g soli / na samym koncu /
- po wyrobieniu ciasta zostawic je na 30 minut, przykryte wilgotnym plotnem
- zrobic 2 okragle chleby, polozyc je odwrocone na drewnianym stole posypanym semolina
- zostawic w temp. pokojowej na 60 minut
- odwrocic i naciac / dosc gleboko / na krzyz
- piec w temp. 230° / przynajmniej 200° / spryskujac piekarnik woda
- po 10 minutach obnizyc temp. do 190° i piec jeszcze przez 20 minut
Ostatnią edycję dokonał moderator: