Chleb z semoliny

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chleb z semoliny, czyli pane di semola

Przepis jest tutaj:
http://ilcuocodartificio.blogspot.com/2006...-di-semola.html

Biga
250 g semoliny
135 g wody o temp. 20°
2 g swiezych drozdzy
- wyrobic i zostawic w temp. 17° na 16 godzin

Zrobic ciasto z bigi dodajac:

250 g semoliny
170 g wody
4 g swiezych drozdzy
2 g slodu
11 g soli / na samym koncu /

- po wyrobieniu ciasta zostawic je na 30 minut, przykryte wilgotnym plotnem
- zrobic 2 okragle chleby, polozyc je odwrocone na drewnianym stole posypanym semolina
- zostawic w temp. pokojowej na 60 minut
- odwrocic i naciac / dosc gleboko / na krzyz
- piec w temp. 230° / przynajmniej 200° / spryskujac piekarnik woda
- po 10 minutach obnizyc temp. do 190° i piec jeszcze przez 20 minut
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
Też dziś piekłam i też dolałam trochę wody. Moja biga tak samo rosła w oczach, mimo, że stała przy uchylonym oknie. Za to chlebki nie bardzo. Taki mi wyszedł:

R__ne_006.jpg R__ne_008.jpg

Smakowo nie bardzo mi podchodzi. Wolę zużywać drogą semolinę np. do focacci niż do chleba.
 

Załączniki

  • R__ne_006.jpg
    R__ne_006.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 0
  • R__ne_008.jpg
    R__ne_008.jpg
    24.8 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Hazo piękny
mi też średnio smakuje,ma jedną zalete ,przy krojeniu nie roni ani okruszka,dla dzieci na kanapki ,na wycieczke się super nadają
Co dziwne jak piekłam to mało pachniało
icon_rolleyes.gif
pieczeniem
icon_eek.gif

faccoci jeszcze nie robiłam ,ale zrobię
a semolinę do tego chleba też użyję,bo jest pyszny
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17174

p.s upiekłam też Borodinsky,jeszcze stygnie ,ale upajam się zapachem
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam- chlebek jest pyszny, mieciutki i puszysty!
Moj zaczyn byl bardzo rzadki, ciasto pozniej tez- nie podsypywalam maka, zostawilam takie do wyrosniecia. jedynym mankamentem jest mala ilosc soli...

DSCF5935.jpg