- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Przeglądając wspaniałe przepisy odnośnie chleba - postanowiłem i ja upiec chleb.
Ponieważ źle sobie odliczyłem czasy przygotowania chleb wypiekałem po godzinie 22.
Nie zdawałem sobie sprawy o zapachu jaki się pojawi. Domownikom nie dawałem usnąć tym zapachem pieczonego pieczywa.
Przepis zaczytany z jakiejś strony której nie pamiętam,
ale na pewno zmieniłem produkty : jak i wypiek bez drożdży i leżakowanie w foremce.
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej 750
100 g mąki żytniej jasnej 720
1 i 1/2 łyżeczki soli
Ze wszystkich składników wyrobiłem ręcznie gładkie ciasto ok 10 minut, wstawiłem do miski i nakryłem folią tak na 10 minut.
Ponownie wyrobiłem przez kilka minut, zostawiłem przykryte na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyłem do większej keksówki przykryłem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrosło prawie po brzegi z górką a ciasta po włożeniu była połowa.
Ciasto wkładałem do zimnego piekarnika ustawiając 250'C a po 15 minutach zmniejszyłem temperaturę do 190'C.
Trwało to ok 1 godziny.
W załączeni chlebek po wystygnięciu.
Moje uwagi:
Troszkę przeszkadzają mi otręby żytnie jakie były użyte do wysmarowania blachy.
Lekko gorzkawy smak skórki chleba - Może dlatego że mam nową keksówkę z blachy nierdzewnej a góra posmarowana była jajkiem.
Ponieważ źle sobie odliczyłem czasy przygotowania chleb wypiekałem po godzinie 22.
Nie zdawałem sobie sprawy o zapachu jaki się pojawi. Domownikom nie dawałem usnąć tym zapachem pieczonego pieczywa.
Przepis zaczytany z jakiejś strony której nie pamiętam,
ale na pewno zmieniłem produkty : jak i wypiek bez drożdży i leżakowanie w foremce.
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej 750
100 g mąki żytniej jasnej 720
1 i 1/2 łyżeczki soli
Ze wszystkich składników wyrobiłem ręcznie gładkie ciasto ok 10 minut, wstawiłem do miski i nakryłem folią tak na 10 minut.
Ponownie wyrobiłem przez kilka minut, zostawiłem przykryte na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyłem do większej keksówki przykryłem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrosło prawie po brzegi z górką a ciasta po włożeniu była połowa.
Ciasto wkładałem do zimnego piekarnika ustawiając 250'C a po 15 minutach zmniejszyłem temperaturę do 190'C.
Trwało to ok 1 godziny.
W załączeni chlebek po wystygnięciu.
Moje uwagi:
Troszkę przeszkadzają mi otręby żytnie jakie były użyte do wysmarowania blachy.
Lekko gorzkawy smak skórki chleba - Może dlatego że mam nową keksówkę z blachy nierdzewnej a góra posmarowana była jajkiem.